Mađarski ministar preduzima korak: U našem komšiluku je rat

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 13:25

Mađarski ministar preduzima korak: "U našem komšiluku je rat"

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će posetiti Kinu kako bi razmotrio puteve regulisanja ukrajinskog konflikta.

On je dodao da će u ponedeljak u Pekingu imati sastanke sa kineskim rukovodstvom.

"U našem komšiluku je rat, Evropa je zahvaćena vojnom psihozom, zato napori u podršci miru imaju poseban značaj i moraju se stalno jačati. Mi podržavamo mirovni plan koji je predložila Kina i to iz dva razloga. Prvo zato što ima za cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postizanje mira, a drugo zato što postoji. Konačno se pojavilo nešto što nije usmereno na nastavak rata u Ukrajini, već na njegovo okončanje", napisao je mađarski ministar na društvenim mrežama.

Sijarto je potvrdio, da je Mađarska zainteresovana za razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Kinom, između ostalog i na nivou Evropske unije.

"Ne želimo da budemo svedoci pogoršanja odnosa između Evrope i Kine. Mi Kinu ne posmatramo kao izvor rizika, već kao zemlju sa kojom imamo velike mogućnosti za saradnju", naveo je on.

Podsetio je da kineske kompanije aktivno rade u Mađarskoj, pre svega u perspektivnoj oblasti kao što je proizvodnja akumulatora za električne automobile. Dodao je da je Mađarska postala mesto susreta zapadnoevropskih i kineskih investicija.

Kako je saopštila informativna agencija MTI, Sijarto će u Pekingu imati sastanak sa rukovodiocem kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jiom, ministrom inostranih poslova Kine Cin Ganom, ministrom trgovine Van Ventaom, kao i rukovodiocima velikih kineskih kompanija.

Krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SIJARTO IDE U KINU Mađarski ministar će u Pekingu razmatrati plan za rešenje ukrajinske krize

Izvor: Blic, 14.Maj.2023

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će sutra posetiti Kinu, gde će razgovarati sa kineskim rukovodstvom, kako bi razmotrio plan za rešavanje ukrajinskog konflikta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.