MKCK namerava da proširi delatnost

Izvor: Akter, 23.Avg.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKCK namerava da proširi delatnost

Međunarodni komitet Crvenog krsta namerava da proširi svoju delatnost na istoku Ukrajine, između ostalog i u Lugansku, gde je situacija veoma napeta, izjavila je danas pres sekretar Komiteta Anastasija Isjuk, dodajući da saradnici MKCK savetuju luganske vlasti povodom podele humanitarne pomoći dobijene od Rusije

"Nameravamo da proširimo našu delatnost u Lugansku i u istočnoj Ukrajini u celini. Tim MKCK počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je procenu potreba kako bi proširio razmere operacije", rekla je ona u intervjuu Itar-Tas su.

Prema njenim rečima, koliko brzo Komitet može da pojača svoje prisustvo, zavisiće od pregovora koje prethodnica MKCK od osam saradnika koja se nalazi u Lugansku od 20. avgusta, vodi sa predstavnicima sukobljenih strana.

Isjukova je rekla da ta grupa saradnika MKCK daje ekspertske procene i savete luganskim vlastima koje organizuju distribuciju pomoći, dobijene od Rusije 22. avgusta.

Situaciju u Lugansku, CK procenjuje kao tešku.

"Stanje u Lugansku ostaje veoma napeto. Nastavlja se neprekidno granatiranje stambenih oblasti, što izlaže riziku živote civila, uključujući i humanitarne radnike", rekla je ona.

Govoreći o pomoći koju je Rusija uputila na istok Ukrajine, Isjukova je rekla da "bez obzira na stalne pregovore sa svim stranama, MKCK nije mogao da dobije dovoljne garancije za bezbedan prolaz kolone vozila, u svetlu toga da organizacija ne pristaje na vojnu pratnju".

"Na kraju, kolonu vozila sa pomoći nije pratio MKCK", rekla je ona, dodajući da sada kada je pomoć već dopremljena, MKCK se zalaže da se ona deli nepristrasno.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.