MILAN PANIĆ: Krim je ruski

Izvor: Danas, 10.Apr.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILAN PANIĆ: Krim je ruski

Koncepcija mira je prosta - ne treba biti genije da bi se dostiglo glavno u ovakvim situacijama kao što je ukrajinska, a to je da se najpre izbegne krvoproliće - kazao je Milan Panić, bivši jugoslovenski premijer i američki biznismen, na debati o dvadesetoj godišnjici Dejtona, koju je u Moskvi organizovao tamošnji Institut za međunarodne odnose.

/// Govoreći iz ugla svog iskustva, kao inicijatora Dejtona, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je doveo do mira u Bosni, Panić je izneo "nepokolebljivo mišljenje" da je mir najvažniji, i predložio "novi Dejton" za Ukrajinu. Pozvao je ruskog predsednika Putina da organizuje međunarodnu konferenciju, i ponudio mu svoju pomoć. "Ako mu je ona potrebna, naravno", rekao je Panić. "Pre dvadeset godina forsirao sam tu ideju kod predsednika Klintona, i uspelo je."

 Okrugli sto otvorio je rektor Instituta akademik Anatolij Torkunov, a moderator je bio prof. dr Sergej Grizunov. Oni su praktično dali i odgovor na pitanje: otkud razgovor o Dejtonu u Moskvi. On glasi: Moskva nema specijalističke studije balkanistike, i ovo bi trebao biti prvi korak u tome pravcu. U diskusiji su uzeli učešća zamenici ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov i Grigorij Karasin, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, te ambasadori više zemalja akreditovani u Moskvi, među kojima i ambasador BiH Ivan Barbalić. Barbalić je rekao da bi "model Dejtona mogao biti primenjen u razrešavanju ukrajinskog konflikta". I on, kao i praktično svi koji su govorili na skupu, pozitivno su ocenili ulogu Dejtonskog sporazuma.

 Mada je bio pozvan, na skupu se nije pojavio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Objašnjenje u kuloarima je bilo da su mu organizatori kasno uputili poziv, na samo jedan dan pre održavanja skupa. Mesić je, inače, poznat po svojim stavovima o istrošenosti Dejtona, i o potrebi njegove revizije.

 Panić je na margini ovog događaja dao nekoliko intervjua ruskim medijima u kojima je dalje elaborirao svoje ideje. U najuticajnijem moskovskom dnevniku Komersant on je kazao da "Ukrajincima trebaju lideri koji žele mir, a oni sada takvih nemaju". U Moskovskom komsomolecu Panić je izneo ocenu da je "Krim ruski", i da se varaju Amerikanci ako veruju da sankcijama slabe Putina. "Da li misle da možda nema šta da jede? Na ovaj ga način samo jačaju, a uništavaju jedan narod i podrivaju sopstvene ekonomije."

Takođe je rekao da američki Kongres greši što pritiska Obamu da šalje oružje Ukrajini. "Obama to nipošto ne treba da učini." Smisao ideje o "novom Dejtonu" on vidi u tome da se uspostavi bezuslovan mir, a kad se zaustavi ubijanje, onda dolaze na dnevni red, kako ih on naziva, "birokratska pitanja".

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Slabljenje Putina? SAD se varaju"

Izvor: B92, 10.Apr.2015

Koncepcija mira je prosta - ne treba biti genije da bi se dostiglo glavno u ovakvim situacijama kao što je ukrajinska, a to je da se najpre izbegne krvoproliće...To je rekao Milan Panić, bivši jugoslovenski premijer i američki biznismen, na debati o dvadesetoj godišnjici Dejtona, koju je u Moskvi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.