MH17: Bez potvrde da su nađeni delovi ruske rakete

Izvor: B92, 11.Avg.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MH17: Bez potvrde da su nađeni delovi ruske rakete

Istražitelji koji se bave slučajem obaranja aviona na letu MH17 rekli su za Raša tudej da ne mogu da potvrde da su pronađeni delovi ruske rakete.

Na taj način demantovani su navodi medija da su na mestu pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini pronađeni delovi rakete iz raketnog sistema Buk koji pripada ruskom kompleksu protivvazdušne odbrane.

U utorak je Zajednički istražni tim objavio saopštenje u kom navodi da posebnu pažnju pridaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pronađenim fragmentima za koje se sumnja da pripadaju Buk sistemu zemlja-vazduh.

Nakon toga mediji su preneli informacije da je to ruski sistem ili sistem napravljen u Rusiji, što je portparol istražitelja Vim de Bruin demantovao.

“Previše je rano da se donose takvi zaključci, posebno u ovakvom momentu. Cela procedura je forenzičko istraživanje da bi se došlo do saznanja da li su ti delovi iz sistema Buk ili ne. Teško je reći kada će završni izveštaj biti objavljen“, rekao je De Bruin.

Prema njegovim rečima, jedino što može sa sigurnošću da se tvrdi je da su ti fragmenti pronađeni u istočnoj Ukrajini.

Holandsko tužilaštvo, koje je deo zajedničkog međunarodnog tima za istragu nesreće aviona "Malezija erlajnsa", prethodno je istaklo da su pronađeni delovi rakete "veoma važni za krivični deo istrage, jer bi mogli da pruže nove informacije o tome ko je odgovoran za pad aviona".

Avion koji je leteo od Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se u julu 2014. kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugu Ukrajine, nekih 60 kilometara od ruske granice, u zoni borbi proruskih i ukrajinskih snaga.

Svih 298 osoba u njemu je poginulo.

Među žrtvama bili su državljani deset zemalja, a većina putnika - 196, bili su Holanđani. Istragu o avionskoj katastrofi sprovode zajedno Holandija, Ukrajina, Australija, Malezija i Belgija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandski ekspert: Rano izvoditi zaključke o „Buku“

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2015, 10:22

12.08.2015. -..Portparol Glavnog tužilaštva Holandije i predstavnik međunarodnog tima koji istražuje okolnosti prošlogodišnjeg pada malezijskog „boinga“ iznad Ukrajine Vim de Brin rekao je da se istraga pronađenih olupina nastavlja i da je rano da se govori o njihovom poreklu...De Brin na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.