MAKRON RAČUNA NA PEKING? Francuski predsednik razgovarao sa kineskim šefom države: Kina može vratiti mir u Ukrajinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2023, 07:06

MAKRON RAČUNA NA PEKING? Francuski predsednik razgovarao sa kineskim šefom države: Kina može vratiti mir u Ukrajinu

Emanuel Makron je ocenio da Peking može da igra glavnu ulogu u pronalasku puta mira u Ukrajini.

Francuski lider Emanuel Makron pozvao je svog kineskog kolegu Si Đinpinga da pomogne da se zaustavi ruski rat u Ukrajini.

- Znam koliko ste privrženi poštovanju Povelje UN, striktnom poštovanju važećih tekstova u nuklearnoj oblasti i svemu onome što omogućuje mir i stabilnost na planeti - rekao je Makron.

Francuski predsednik je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je "ruska agresija na Ukrajinu nanela udarac toj stabilnosti."

- Imamo obavezu da pronađemo dugoročni mir, mir koji poštuje međunarodno priznate granice i koji izbegava bilo kakvu vrstu eskalacije. Verujem da je to važno pitanje za Kinu, kao što je za Francusku i Evropu - kazao je francuski šef države.

Kineski predsednik nije direktno odgovorio, ali je pozdravio veze s Francuskom u svetu koji se, kako je naglaslio, nalazi u dubokim i istorijskim promenama.

Istaknuto je i da se dvojica lidera protive korišćenju nuklearnog naoružanja. Što se tiče Ukrajine, Makron je dodao i da je potreban što brži povratak razgovora da bi se izgradio dugotrajni mir, ali i dodao:

- Ne želimo samo kraj konflikta, već i poštovanje celokupne teritorije Ukrajine.

Tokom posete, Makron je razgovarao sa više visokih zvaničnika, uključujući i sa premijerom Lijem Ćijangom, sa kojim se susrela i predsednica EK Ursula fon der Lajen. Ona je preko tvitera poslala poruku da je sa premijerom razgovarala o "načinu kako da se uravnoteži trgovina" između EU i Kine. Istovremeno, potpisan je sporazum o udvostručavanju proizvodnje aviona tipa "Erbas A320" u Kini.

Tokom popodneva, Makron i Fon der Lajen su imali zakazan trilateralni sastanak s domaćinom Sijem Đinpingom, posle čega su bili pozvani na državničku večeru.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.