Izvor: RTS, 11.Mar.2022, 17:51

Letelica koja je pala u Zagreb, muzejski primerak sovjetske tehnologije

Ukrajinci su, pre osam godina, iz skladišta izvadili preostale sovjetske dronove "tupoljev 141", koji su neposredno po raspadu SSSR-a povučeni iz naoružanja. Jedna od tih letelica srušila se prošle noći na Zagreb, a da prethodno nisu reagovale protivvazduhoplovne odbrane Rumunije, Mađarske i Hrvatske. Budimpešta: Kijev i Moskva negiraju vezu sa ovim incidentom.
Hrvatske vlasti su, posle misteriozne eksplozije prošle noći, otkrili gomilu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delova, veliki krater i dva padobrana, što je lokalne vlasti navelo na zaključak da je do Zagreba doleteo prastari sovjetski dron "tu-141", koji su ukrajinske vlasti tokom prethodne decenije osposobile za upotrebu.

Ova letelica je u naoružanje SSSR-a uvedena 1979. godine, kako bi komandnim centrima pružala informacije o kretanju protivničkih snaga. Dometa nekoliko stotina kilometara, bila je opremljena nizom specijalizovanih kamera i radarom.
Pokreće je mlazni motor "KR-17A" i za razliku od modernih dronova ne može da nosi naoružanje, lansira se sa posebne platforme i sleće uz pomoć padobrana.
Krstari brzinom od 1.000 kilometara na čas i ima operativni domet od oko 1.000 kilometara.
Tokom desetak godina, proizvedeno je nešto više od 150 takvih letelica, ali za sada nije poznato koliko ih je posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini.

Ukrajinske snage su, tokom sukoba 2014. godine, uspele da osposobe i modernizuju nekoliko ovih letelica, a nekoliko ih je, tokom prethodne dve sedmice rata, oboreno u Ukrajini.
Kijev je odmah odbacio bilo kakvu vezu sa ovim događajem, što je ulinila i Moskva. NATO  tvrdi da če konačne podatke odakle je letelica zaista poletela saopštiti u subotu.
Prema fotografijama sa ratišta, jedan od ovih dronova oboren je iznad Krima, dok su još bar dva srušena na drugim delovima fronta.
Do Zagreba, ova letelica je preletela bar 550 kilometara i neopaženo prošla kroz vazdušni prostor tri članice NATO-a.
Rumunske vlasti su, tokom jutra, saopštile da su otkrile letelicu, koja je u njuhovom vazdušnom prostoru provela oko 180 sekundi, dok su Mađari kratko odgovorili da u istrazi ovog incidenta sarađuju sa hrvatskim vlastima.
Nešto kasnije, oglasili su se i Mađari, koji tvrde da je "tu-141" uočen još dok je leteo iznad Ukrajine, navodeći da je u mađarskom interesu da "ne bude uvučena u konflikt".
Mađarska je, takođe, navela da ovo nije prvi incident te vrste, te da su borbeni avioni "gripen" prethodni put pratili sličan dron "kako bi kontrolisali situaciju".
Mađarske vlasti su saopštile da su se dogodila ukupno tri ovakva incidenta, kao i da su tokom poslednjeg u petak poslepodne, još jednom uzleteli "gripeni" pošto je na radarskim ekranima uočeno da je još jedna letelica povredila vazdušni prostor te države. 
Ukrajinska ambasada u Zagrebu nije želela da komentariše ovaj događaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.