Plenković: Dron koji je pao u Zagreb ruske proizvodnje; Rusi i Ukrajinci demantuju da je njihov (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2022, 07:48

Plenković: Dron koji je pao u Zagreb ruske proizvodnje; Rusi i Ukrajinci demantuju da je njihov (VIDEO)

Hrvatska vlada danas je saopštila da je na području Jaruna u Zagrebu pala bezpilotna letelica vojnog tipa, koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Plenković je saopštio da je reč o letelici ruske proizvodnje.

"Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1.300 metara", precizira se u saopštenju, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se trenutno nalazi u Parizu na sastanku EU lidera o stanju u Ukrajini, obratio se danas javnosti, navodeći da je reč o letelici ruske proizvodnje.

"Prema onome što sada imamo kao informaciju, reč je o letelici ruske proizvodnje. Ne zna se je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske", naveo je Plenković.

"Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije. Znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povređenih i pala je na deo koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju istragu", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da je Hrvatska kontaktirala ukrajinsku stranu u vezi informacija o tome kako je ta letelica došla čak do Zagreba, prenosi Index.hr.

Ruska ambasada: Nemamo takve dronove

Ruska ambasada u Hrvatskoj saopštila je da ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991, odnosno od raspada Sovjetskog Saveza, i da je dron proizveden na teritoriji Ukrajine.

"Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznata iz izveštaja hrvatskih medija, koji su naveli da sad eksperti sprovode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima te ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj, jer taj dron je bio proizveden na teritoriji Ukrajine", naveli su iz ruske ambasade, prenosi Index.hr.

Ukrajina: Letelica nije naša

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za "Jutarnji.hr" da letelica koja je pala sinoć u Zagrebu nije ukrajinska.

On je, takođe, rekao da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa glavnim stožerom ukrajinske vojske.

Lubkjivski je isto tako zamolio hrvatske partnere da sprovedu istragu kako bi se otkrilo kome letelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba, te pasti u taj grad.

Iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova navode da su na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana sa kojima se, kako se navodi, nisu spustili ljudi.

Policijska zagrebačka uprava saopštila je da je primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha, prenosi Jutarnji list.

Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila. Očevici su rekli kako je nešto s neba palo u zemlju, a te dojave su oko tri sata iza ponoći potvrdili iz policije.

Mađarska: Primetili smo dron, ali smo ga samo pratili

Mađarska vazdušna odbrana primetila je i pratila dron koji je prešao preko Mađarske u četvrtak uveče, pre nego što je pao kod Zagreba, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Budimpešti.

Vazdušna odbrana pri Oružanim snagama Mađarske detektovala je leteći objekat na svojim radarima u četvrtak uveče, dodalo je ministarstvo.

Objekat je kasnije identifikovan kao dron TU-141, koji je nedavno korišćen kao meta prilikom obuke, a u Budimpešti kažu da su i Ukrajina i Rusija koristile takve dronove.

Dron je već bio primećen u ukrajinskom vazdušnom prostoru, saopštilo je mađarsko ministarstvo.

Kada je ušao u mađarski vazdušni prostor, sve vreme pratila ga je vazdušna odbrana dok nije izašao iz Mađarske.

Ministarstvo je navelo da se sličan incident dogodio danas oko podne na severozapadnu Mađarske.

Borbeni avioni su odmah podignuti i poslati da provere vazdušni prostor gde je primećen objekat, ali su utvrdili da nije bilo nikakve letelice, navodi ministarstvo.

"Zbog rata u Ukrajini vrlo je važno da se ovakvi incidenti reše na dobro osmišljen način", navelo je ministarstvo i poručilo da Mađarska ne namerava da bude uključena u rat čak i u slučaju ovakvih provokacija.

Ministar odbrane Tibor Benko i načelnik generalštaba Romulus Rušin Sendi u kontaktu su sa hrvatskim kolegama i predstavnicima susednih zemalja, piše u saopštenju.

Države iz regiona istražuju incident i dele informacije jedne sa drugom.

Zvaničnici ministarstva rekli su novinskoj agenciji MTI da su oprezni po pitanju provokacija i da ne žele da Mađarska nepotrebno bude uvučena u rat, zbog čega Ministarstvo pažljivo bira da istraži sve pre nego što preduzme bilo kakvu akciju.



Milanović: Kako je moguće da stara letelica provede više od sat vremena iznad članice NATO i da niko to ne primećuje?

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je ocenio da je pad drona u Zagrebu ozbiljan incident.

"Znamo kakav je objekt doleteo. Leteo je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru leteo je manje od sedam minuta. Ovo je ozbiljan incident", rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Kako je moguće, upitao se on, da "jedna nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članice NATO i da niko to ne primećuje".

"Kako stvari zasad stoje, letelica je doletela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je ostala bez goriva", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednika je pozvao građane da budu mirni.

"Procenjujemo da ovo nije usmereno protiv Hrvatske. Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo a da letelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba", rekao je Milanović, prenosi Index.hr.

"Trenutno je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da ovo niko nije primetio. Pitanje je da li je Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta da uradi. Letelica je bila vrlo kratko u našem vazdušnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera", rekao je Milanović.

On je dodao da će se činjenice utvrđivati i da su u istragu uključene vojne službe.

Hrvatska kontrola leta: Letelica nije imala odašiljač

Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je danas da bespilotna letelica nije imala odašiljač, zbog čega je HKZP nije otkrio sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor letelica.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontrolisanog vazdušnog prostora, propisana obaveza korišćenja sistema za aktivnu detekciju (odašiljača) za sve letelice koje ulaze u hrvatski vazdušni prostor, kao i da avioni bez odašiljača nisu vidljivi za sistem kontrole vazdušnog saobraćaja, prenela je Hina.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso otkriveni radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letelice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.