Lažni snimak, ruski bes i - invazija; Amerikanci tvrde: To je sve Putinov plan

Izvor: B92, 04.Feb.2022, 00:20

Lažni snimak, ruski bes i - invazija; Amerikanci tvrde: To je sve Putinov plan

SAD poseduju obaveštajne podatke o fiktivnom izgovoru Rusije za invaziju na Ukrajinu koristeći lažni video zasnovan na nedavnim kampanjama dezinformacija.

To tvrde visoki zvaničnici američke administracije i spoljni stručnjaci upoznati sa materijalom.

Plan, za koji se SAD nadaju da će ometati njegovo objavljivanje, uključuje pravljenje lažnog snimka napada ukrajinske vojske na rusku teritoriju ili na Ruse, ili, kako se navodi, na ljude koji govore ruski na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istoku Ukrajine, prenosi Njujork Tajms.

Rusija, rekli su zvaničnici, namerava da iskoristi snimak da optuži Ukrajinu za genocid nad govornicima ruskog jezika u istočnoj Ukrajini, odnosno u oblastima kojima vladaju ruski separatisti. Računa se da bi snimak izazvao bes, koji bi Moskva potom iskoristila kao opravdanje za napad, ili da bi separatistički lideri na istoku Ukrajine zatražili rusku intervenciju.

Zvaničnici nisu bili voljni da objave direktne dokaze o ruskom planu ili kako su saznali za njega, rekavši da bi to ugrozilo njihove izvore i metode. Ali to, kao i nedavna ruska kampanja dezinformacija koja se fokusira na lažne optužbe za genocid i nedavne političke akcije koje se preduzimaju u ruskom parlamentu da bi se priznali odmetnuti regioni Ukrajine, daje kredibilitet obaveštajnim službama.

Ako bude sprovedena, ova ruska operacija bi značila proširenje propagandnih tema za koje američki obaveštajni zvaničnici i strani eksperti tvrde da Moskva nameće društvene mreže, teorije zavere i medije pod kontrolom države od novembra.

Prema rečima nadležnih, snimak je trebalo da bude "ušiven" grafičkim prikazima koji bi iscenirali postojanje tela kao posledica eksplozije i snimaka uništenih lokacija. Oni takođe kažu da bi snimak trebalo da sadrži prikaz lažne ukrajinske vojne opreme, dronova turske proizvodnje i ožalošćenih koji glume na ruskom. Američki zvaničnici su takođe odbili da otkriju ko je tačno planirao operaciju u Rusiji, ali je visoki zvaničnik administracije primetio da je "ruska obaveštajna služba blisko uključena u ove napore". Zvaničnik britanske vlade rekao je da su oni sproveli sopstvenu obaveštajnu analizu i da su veoma ubeđeni da Rusija planira da nađe izgovor da okrivi Ukrajinu za napad. Detalji obavještajnih podataka, rekao je zvaničnik, "su verodostojni i krajnje zabrinjavajući".

Iako je nejasno da li su visoki ruski zvaničnici odobrili operaciju, ona je bila u visokoj fazi planiranja i SAD su uverene da se ozbiljno razmatra, rekli su zvaničnici. Ruski zvaničnici su, s druge strane, navodno dali tela koja će se koristiti na snimku, a razgovaralo se o glumcima koji će glumiti ožalošćene i osmisliti kako da vojna oprema izgleda kao ona koju koriste ukrajinske ili NATO snage.

Iako plan zvuči veoma "nategnuto", američki zvaničnici kažu da veruju da bi mogao da zapali i izazove iskru koja bi pokrenula rusku vojnu operaciju, a ishod za koji se nadaju da će biti manje verovatan ako ti planovi budu javno izloženi.

Neki zvaničnici u Sjedinjenim Državama i Britaniji veruju da je Putin potcenio broj žrtava koje bi njegova vojska pretrpela u bilo kojoj direktnoj invaziji na Ukrajinu. Napori obaveštajne diplomatije su delom po uzoru na britanske napore da snažno odgovore na napad nervnim agensom na špijuna u Engleskoj 2018.

Britanska vlada je tada objavila informacije o umešanosti Rusije u ovaj slučaj i podelila druge obaveštajne podatke, pokušavajući da primora saveznike da kao odgovor proteraju ruske diplomate iz svojih zemalja. Odluka da se objavi plan Rusije dolazi u trenutku kada Duma, donji dom ruskog parlamenta, počinje da razmatra zakon kojim se istočna Ukrajina priznaje kao nezavisna teritorija, kao što je Moskva nekada priznala ruske okupirane oblasti Gruzije. Ako bi ruski parlament priznao odmetnuti region Donbas u Ukrajini kao nezavisnu državu, vođa grupe, koga je postavila Moskva, mogao bi da zatraži pomoć od Putina. Ruski predsednik je više puta izjavio da bi u tom slučaju intervencija bila u skladu sa međunarodnim pravom i presedanima koje su napravile SAD.

Američki zvaničnici veruju da je video plan uključivao bespilotne letelice Bairaktar ​​TB2 turske proizvodnje koje koristi ukrajinska vojska. U novembru, nakon što je ukrajinski vojnik poginuo u artiljerijskom napadu, ukrajinska vojska je iskoristila jedan od dronova za kontranapad na haubicu koju su koristile separatističke snage koje podržava Moskva i situacija je eskalirala.

Prema NYT, ruske dezinformacije poslednjih nedelja lažno su optužile NATO da planira invaziju ili intervenciju u Ukrajini. Isticanje postojanja oružja iz Turske, članice NATO-a, omogućilo bi Rusima da optuže NATO savez za eskalaciju tenzija u pravcu sukoba i okrive smrt govornika ruskog jezika u Ukrajini. Nacrt zakona koji se razmatra u Rusiji bi priznao administrativne tvorevine koje Moskva naziva Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom. Još 2014. godine, kada je anektirala Krim, Rusija je razmišljala da prizna vlast u regionima pod kontrolom separatista, ali je na kraju odustala.

Ovaj predlog su nedavno ponovo učinili relevantnim od strane članova Komunističke partije, druge po veličini frakcije u ruskoj Dumi. Ruski poslanici koji podržavaju zakon kažu da Ukrajina planira ofanzivu kako bi povratila kontrolu nad tim oblastima. Ukoliko se to dogodi, prema rečima ovih poslanika, stanovnicima koji govore ruski u tim regionima bila bi uskraćena osnovna prava.

Ukrajinska represija nad govornicima ruskog jezika u istočnoj Ukrajini uobičajena je tema u ruskim državnim medijima i veb-sajtovima koje kontrolišu ruske obaveštajne službe. Ali realnost je da jezik nije tako tvrda linija podele u Ukrajini, kao što pokazuje Moskva, zaključuje Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.