Izvor: MozzartSport.com, 26.Jul.2021, 13:58

“Lažni” Dnjipro startuje u eliti

Klub koji samo po papirima nije naslednik nekadašnjeg dvostrukog šampiona Sovjetskog Saveza u ponedeljak od 18.30 časova igra u Poltavi sa Vorsklom poslednji meč 1. kola šampionata Ukrajine

Ukrajinski Dnjipro, ili Dnjepar ako vam je draže kako se izgovara na ruskom jeziku, klub koji je dva puta bio prvak Sovjetskog Saveza, prestao je da postoji pre nekoliko godina. Bankrotirao je, nije platio dugovanja prema velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << broju svojih bivših fudbalera, pa je zvanično ugašen 2019. godine. Umesto njega odmah je u Dnjipru pokrenut novi klub, Dnjipro 1, koji prema dokumentaciji nema nikakvu vezu sa svojim prethodnicima, iako mu je preuzeo akademiju i igra na istom stadionu.

Brzo je taj “lažni Dnjipro” stigao do Prve lige Ukrajine, pošto se probio od trećeg ranga. U ponedeljak od 18.30 časova startuje u eliti, kada će odmeriti snage sa Vorsklom u Poltavi, čime će započeti svoju treću sezonu u najvišem rangu. Biće to ujedno i poslednji meč 1. kola koji će se odigrati sada, pošto je susret Dinama iz Kijeva i Minaja odložen.

18.30: (2,90) Vorskla (3,10) Dnjipro 1 (2,55)

Dnjepro 1 je već bio na arbitražnom sudu FIFA. U februaru ove godine ga je tužio gruzijski fudbaler Jaba Kankava, koji je tražio da se klub zvanično prizna kao pravni naslednik Dnjipra, pa da mu taj klub isplati novac koji mu se duguje. Međutim, FIFA je presudila u korist ukrajinskog kluba, uprkos tome što su Kankavu podržali još neki igrači i treneri, poput Huandea Ramosa, Danila Souze Kamposa, Egidija Pereire Žuniora… Svima njima Dnjipro je ostao dužan neki novac.

Tako su se zauvek izgubili istorijski uspesi “stogodišnjaka iz Dnjipra”. Pored pomenute dve titule iz SSSR, u vitrinama su imali i jedan kup Sovjetskog Saveza, kao i dva Liga kupa te zemlje. U Ukrajini su uvek bili u senci Šahtjora i kijevskog Dinama. Dva puta su bili vicešampioni i tri puta su izgubili u finalu Kupa Ukrajine. Ipak, redovno su predstavljali svoju zemlju na međunarodnoj sceni, i to sa dosta uspeha. Šest puta su učestvovali u grupnoj fazi Kupa UEFA, odnosno Lige Evrope, a 2015. su stigli čak do finala, gde ih je savladala Sevilja sa 3:2. Prethodno je Dnjipro eliminisao iz takmičenja Hajduk iz Splita, Olimpijakos, Ajaks, Klub Briž i Napoli. Ranijih godina je Dnjipro uspeo da savlada Spartak iz Subotice (2010. godine), ali i da ispadne od Partizana (2004. godine). Međutim, sve je to neka, sada već izgubljena istorija.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Dnjipro 1 pokušava da ispiše novu, a traži i svoj prvi plasman na međunarodnu scenu. Prošle sezone je bio sedmi, nije bio dovoljno konkurentan timovima koji predstavljaju Ukrajinu u Evropi.

Jedan od njih je upravo Vorskla, koja se sa pete pozicije izborila za učešće u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Tamo je počela od 2. kola, a u prvom meču je u Finskoj remizirala sa KuPS-om 2:2. Ovog četvrtka ih očekuje revanš, pa će igrači Vorskle verovatno u određenoj meri da se štede danas protiv Dnjipra 1.

Biće to njihov osmi takmičarski duel. Prvi put su se sastali u Kupu Ukrajine u aprilu 2019. godine, kada je Dnjipro 1 slavio sa 2:0. Posle toga je još tri puta uspeo da ga pobedi u prvenstvu, uključujući i na poslednjem susretu, u martu ove godine sa 1:0. Vorskla je trijumfovala samo jednom, prošle godine sa 2:0, dok su dva meča završena nerešeno. Zanimljivo, igra GG je došla samo na tim utakmicama na kojima nije bilo pobednika.

UKRAJNA 1 – 1. KOLO

Petak

Lavov – Mariupolj 1:1 (1:1)

/Remenjak 32 – Kulakov 9/

Subota

Veres – Kolos 0:0

Šahtjor Donjeck – Ingulec 2:1 (2:0)

/Traore 12, Alan Patrik 34 – Stefen 81/

Nedelja

Metalist – Ruh Lavov 2:1 (2:0)

/Batjušin 8, Kriskiv 35 – Kužik 50/

Zorja – Oleksandrija 0:1 (0:1)

/Kaljužnji 40/

Desna – Černomorec 3:0 (0:0)

/Kalitvintsev 52, 56, Zavijski 80/

Ponedeljak

18.30: (2,90) Vorskla (3,10) Dnjipro 1 (2,55)

Odloženo

Dinamo Kijev - Minaj

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.