Lavrov: Zapad da misli na dobrobit naroda Ukrajine

Izvor: Politika, 03.Mar.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Zapad da misli na dobrobit naroda Ukrajine

ŽENEVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe za rusku agresiju prema Ukrajini i optužio Zapad da sprovodi sopstvene geopolitičke kalkulacije, umesto da misli na dobrobit naroda Ukrajine.

„Pozivamo na odgovoran pristup, ostavljanje po strani geopolitičkih kalkulacija i stavljanje na prvo mesto interesa naroda Ukrajine”, rekao je Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Ženevi.

Mada je Kremlj saopštio da ruski predsednik Vladimir Putin još nije odlučio da pošalje vojnike u Ukrajinu, zapadne države tvrde da su ruske snage već preuzele kontrolu nad Krimom, naveo je Rojters.

Lavrov je ponovio argument Moskve da je posvećena zaštiti ljudskih prava i da je njeno delovanje opravdano pošto su ugroženi ruski građani i stanovništvo koje govori ruski jezik.

„Informacije stižu o pripremama za nove provokacije, uključujući one usmerene protiv (ruske) Crnomorske flote”, stacionirane na Krimu, rekao je Lavrov, ne dajući nikakve druge detalje.

Ruske snage u Ukrajini štite građane koji tamo žive i ostaće u toj zemlji „do normalizacije političke situacije”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije žestoko je kritikovao pretnje zapadnih zemalja uvođenjem sankcija i bojkotom Rusije, preneo je AFP.

„Oni koji pokušavaju da situaciju okarakterišu kao vrstu agresije (Moskve) i prete sankcijama i bojkotom isti su oni koji su neprekidno ohrabrivali (Ukrajinu) da odbija dijalog i na kraju isprovocirali polarizaciju ukrajinskog društva”, kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sve unutrašnje krize treba da budu prevaziđene dijalogom svih političkih snaga, etničkih i verskih zajednica, uz poštovanje međunarodnog prava i ljudskih i manjinskih prava.

Lavrov je istakao da je od ključnog značaja distancirati se od ekstremista, koji pokušavaju da nasiljem i terorizmom preuzmu kontrolu nad situacijom.

Ljudska prava su previše ozbiljno pitanje da bi služila za potkusurivanje u geopolitičkim igrama, nametanje volje drugima ili sprovođenje promene režima, dodao je on, izvestio je Itar-Tas s.

Lavrov je naveo da iskustvo pokazuje da je primena sila uz izgovor zaštite civila kontraproduktivna i da povećava patnje stanovništva.

Ruski ministar spoljnih poslova založio se za sprovođenje sporazuma, uključujući ustavne reforme i referendum za sve regione, koji su 21. februara potpisali ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je u međuvremenu opozvan, i predstavnici opozicije, u prisustvu šefova diplomatija Francuske, Nemačke i Poljske.

On je ocenio da ukrajinska opozicija nije ispunila nijednu od odredbi sporazuma, da „radikali” i dalje kontrolišu Kijev i da je, umesto vlade nacionalnog jedinstva formirana „vlada pobednika”.

Ukrajinski parlament je usvojio odluke kojima se ograničavaju prava manjina, otpuštaju sudije Ustavnog suda i traže krivični postupci protiv njih, kazao je šef ruske diplomatije.

Traži se uvođenje ograničenja upotrebe ruskog jezika, zabrana nepoželjnih političkih partija i sprovođenje lustracije, a sadašnja vlast na taj način namerava da napadne ljudska prava i slobode, dodao je Lavrov.

Takve odluke i zahtevi su, prema njegovim rečima, izazvali ogorčenje u istočnim i južnim regionima Ukrajine i na Krimu, gde žive milioni Rusa.

Tanjug

objavljeno: 03.03.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Ko nam preti sankcijama?

Izvor: B92, 03.Mar.2014

Ženeva -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio pretnje "sankcijama" i "bojkotom" Rusije zbog intervencije u Ukrajini..."Oni koji pokušavaju da interpretiraju situaciju kao agresiju i prete sankcijama i bojkotom isti su oni koji su sistematski ohrabrivali odbijanje dijaloga i konačno izazvali...

Nastavak na B92...

Državljani BiH ne traže izmještanje iz Ukrajine

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2014

SARAJEVO- Za sada niko od bh. državljana nije iskazao potrebu za izmještanjem iz Ukrajine niti je prijavio da su imali problema vezanih za nemire u toj zemlji niti za činjenicu da su iz BiH, izjavio je za Agenciju FENA ministar - savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.