Lavrov u Ženevi: Štitimo ljudska prava u Ukrajini

Izvor: Press, 03.Mar.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov u Ženevi: Štitimo ljudska prava u Ukrajini

Ruske snage u Ukrajini štite građane koji tamo žive i ostaće u toj zemlji "do normalizacije političke situacije", rekao je Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Moskva je, prema njegovim rečima, posvećena zaštiti ljudskih prava, a "vojne intervencije pod izgovorom civilnog stanovništva imaju suprotan efekat", prenele su agencije.

Lavrov se založio za sprovođenje sporazuma, uključujući ustavne reforme i referendum za sve regione, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji su 21. februara potpisali ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je u međuvremenu opozvan, i predstavnici opozicije, u prisustvu šefova diplomatija Francuske, Nemačke i Poljske.

On je na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, rekao da su "radikali" preuzeli kontrolu nad nekim ukrajinskim gradovima i da je akcija u Ukrajini pitanje zaštite ruskih građana, kao i ljudskih prava.

Ukrajinski parlament je usvojio odluke kojima se ograničavaju prava manjina, otpuštaju sudije Ustavnog suda i traže krivični postupci protiv njih, kazao je šef ruske diplomatije.

Traži se uvođenje ograničenja upotrebe ruskog jezika, zabrana nepoželjnih političkih partija i sprovođenje lustracije, a sadašnja vlast na taj način namerava da napadne ljudska prava i slobode, dodao je Lavrov.

Takve odluke i zahtevi su, prema njegovim rečima, izazvali zgroženost u istočnim i južnim regionima Ukrajine i na Krimu, gde žive milioni Rusa.

Lavrov je rekao da su ultranacionalisti u Ukrajini formirali jedinice za samoodbranu.

Rusija, kako je rekao, ima informacije o novim provokacijama, uključujući onim usmerenim na rusku Crnomorsku flotu na teritoriji Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Zapad da misli na dobrobit naroda Ukrajine

Izvor: Politika, 03.Mar.2014

ŽENEVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe za rusku agresiju prema Ukrajini i optužio Zapad da sprovodi sopstvene geopolitičke kalkulacije, umesto da misli na dobrobit naroda Ukrajine...„Pozivamo na odgovoran pristup, ostavljanje po strani geopolitičkih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.