LJUTI UKRAJINCI: Srušili Lenjinovu statuu, pa joj odsekli nos (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUTI UKRAJINCI: Srušili Lenjinovu statuu, pa joj odsekli nos (FOTO) (VIDEO)

Figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti su na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli brusilicama, a potom je oborili uz pomoć sajli i krana. Oduševljenje je među okupljenom masom na trgu dostiglo vrhunac u trenutku kada je masivna statua odorena na tlo

Posle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru ukrajinskog Harkova srušen je najveći spomenik vođi Oktobarske socijalističke revolucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << teoretičaru marksizma i prvom rukovodiocu komunističke i sovjetske republike Vladimiru Iljiču Lenjinu, javile su ukrajinske agencije.

Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana.

Foto: AP/Tanjug

Oduševljenje je među okupljenom masom na trgu dostiglo vrhunac u trenutku kada je masivna statua odorena na tlo.  Nekoliko hiljada okupljenih građana je posle pada spomenika skandiralo proukrajinske i ani-ruske slogane. Demonstranti su po obaranju statue odsekli nos sa Lenjinove figure.

Foto: AP/Tanjug

Agencija UNIAN navodi da su aktivisti pokušavali da demontiraju spomenik dva i po sata.

Ta agencija navodi da je na centralnom trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika “Desnog sektora”, nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, dok agencija Interfaks navodi da je rušenje započelo nekoliko ljudi za zastavama Ukrajine i dobrovoljačkog bataljona “Azov”, a da su neki od okupljenih bili sa “fantomkama” na glavama.

Foto: AP/Tanjug

Na nalogu na “Fejsbuku” savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je da “pri demontaži spomenika niko nije povređen”, dok je ministar policije Arsen Avakov saopštio da neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog “huliganstva”, jer je gubernator Harkovske oblasti Igor Baluta potpisao nalog o demontaži spomenika.

Srušeni Lenjinov spomenik na Trgu slobode smatran je najvišim u Ukrajini i sa postoljem je bio visok 20,2 metra, a podignut je 1963. godine, podseća UNIAN.

(Telegraf.rs / Tanjug / Dailymail.co.uk)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.