LAVROV ZAGRMEO NA SEDNICI SB UN: Zapad sabotira rezoluciju o Kosovu

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2023, 18:45

LAVROV ZAGRMEO NA SEDNICI SB UN: Zapad sabotira rezoluciju o Kosovu

Rusija smatra da je neophodno "ponovo potvrditi zajedničke imenitelje" bliskoistočnog rešenja i zaustaviti pretnju ponovnog oružanog sukoba u zoni arapsko-izraelskog sukoba.

SAD grubo spekulišu na temu Ukrajine, pokušavaju pretnjama da privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i skrenu pažnju sa Bliskog istoka, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN kojom predsedava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Amerikanci i Evropljani grubo spekulišu na ukrajinskom pitanju, pokušavajući da ucenama i pretnjama privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i time skrenu njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga: kažu, pobedićemo Rusiju i sve će se rešiti samo od sebe-  rekao je ministar na sednici posvećenoj stanju na Bliskom istoku.

Rusija smatra da je neophodno "ponovo potvrditi zajedničke imenitelje" bliskoistočnog rešenja i zaustaviti pretnju ponovnog oružanog sukoba u zoni arapsko-izraelskog sukoba.

- Sa dubokim žaljenjem i zabrinutošću konstatujemo da palestinski problem ostaje 'van granica' pozitivnih promena. Inicirajući današnji sastanak, postavili smo zadatak da skrenemo pažnju na nezabeleženi rast napetosti i nasilja u zoni arapsko-izraelskog sukoba. Smatramo da je potrebnije nego ikad da se reformiše sporazum o "zajedničkim imeniteljima", sadržan u odlukama Saveta i Generalne skupštine, da se zaustavi pretnja još jedne oružane konfrontacije i očisti politički horizont za nastavak mirovnog procesa - rekao je Lavrov.

Istovremeno, ministar je ukazao da Rusija pozdravlja pozitivne promene koje su donedavno izgledale neuhvatljive.

- Pre svega, uspostavljanje odnosa između Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran, uz posredovanje Narodne Republike Kine, napredovali su i praktični planovi za povratak Sirije u "arapsku porodicu", na čemu smo dugo radili...U velikoj meri zahvaljujući inicijativama Rijada, preduzeti su koraci za ubrzanje rešavanja krvoprolića u Jemenu - objasnio je on.

Šef ruske diplomatije je istakao i da nepoštovanje rezolucija SB UN predstavlja kršenje Povelje organizacije.

- Među takvim rezolucijama, koje sabotira Zapad su odluke o palestini, o Golandskoj visoravni, zapadnoj Zahari, kosovskom rešenju krize, iranskom nuklearnom problemu i naravno, Minske sporazume - ukazao je lavrov.

- Rusija će nastaviti da čini sve da doprinese stabilizaciji Bliskog istoka i severne Afrike, da zajedno sa svim zemljama regiona i u koordinaciji sa drugim savesnim posrednicima unapredi proces bliskoistočnog rešavanja krize - zaključio je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.