Kusturica o potezu Kijeva: Lakoća kojom se određuje ko je poželjan, ko nije, podseća na vreme nacizma

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2015, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica o potezu Kijeva: Lakoća kojom se određuje ko je poželjan, ko nije, podseća na vreme nacizma

17.07.2015. - Potez nije neočekivan

Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo je od ministra unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu bezbednost da zabrane koncert našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturice u Kijevu kako bi se izbegli mogući nemiri, prenosi Tanjug. Ministarstvo je procenilo da je koncert Kusturice i njegovog benda „No Smoking >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Orchestra”, koji je trebalo da bude održan 28. jula u čast obeležavanja hiljadu godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog, neprikladan zbog „mogućih provokacija” i zbog njegove podrške ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.

Za Kusturicu, kako je rekao za „Politiku”, ovaj potez nije neočekivan.

– Nije me ovo iznenadilo, posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog udara koji je tamo izveden i koji je nasilno promenio Evropu, ovog puta preko jednog širokog spektra nacionalista i desnog sektora a da je omekšivač te vlasti bio čovek, čokolada–predsednik Porošenko. Onda je i logično da neko ko se zalaže za pravičnost, koja bi trebalo da bude standard, bude persona non grata. Lakoća kojom se to danas sve uspostavlja, ko je poželjan a ko nije, to sve podseća na vremena nacizma, na stvarnu vladavinu fašista, koji danas nazivaju fašistima one koji su upravo izgubili 25 miliona ljudi boreći se protiv fašizma. Sve se pravi obrnutim od onoga što jeste, i to u Evropi traje već neko vreme – da je antifašista fašista, a da je ovaj drugi demokrata. Utoliko je i proslava čoveka koji je doneo hrišćanstvo u 9. veku u prvu Rusiju, kijevsku Rusiju, i moje prisustvo tamo, kao čoveka koji je opredeljen ka evropskim vrednostima, pa i hrišćanskim, tim neopaganima problematična. Moj vrednosni sistem bazira se na onom iz stare Evrope, u kojem su ljudska dobrota, plemenitost i uzvišenost na prvom mestu. I zabrana me ne čudi. Osim toga, upravo snimam i film, tako da sad imam obavezu manje, pa su se te stvari podudarile.

Reditelj dodaje i to da ga današnje vreme u kojem živimo podseća na ono koje je slikovito prikazao u svom filmu „Podzemlje”, koji je završio 1994.

– U njemu se priča o ljudima koji su zatočeni i koji imaju pogrešnu informaciju da rat još traje, da nikad nije prestao. Oni žive u podzemlju realnosti, a kad izađu u eksterijer sudare se s fikcijom. Meni se čini da je to upravo današnje vreme koje se, ako budemo srećni, neće završiti nekom većom katastrofom.

Izvor: politika.rs, iskra.co,    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.