Kulturni rat Ukrajine i Rusije, Kijev zabranjuje knjige

Izvor: N1 televizija, 31.Dec.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturni rat Ukrajine i Rusije, Kijev zabranjuje knjige

Ukrajinske vlasti intenzivirale su u petak kulturni rat protiv Moskve, zabranjujući ruske knjige koje glorifikuju Kremlj i njegove lidere, kao i ruske knjige koje promovišu totalitarne stavove.

Zakon koji je potpisao predsednik Ukrajine Petro Porošensko, "zabranjuje promovisanje agresorskih država... ili knjige koje daju pozitivnu sliku takve agresorske države", što je termin koji se koristi za Rusiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Zabrana se odnosi i na literaturu koja poziva na državni udar u Ukrajini ili promovira ratove i rasnu mržnju.

Po tekstu, grupa stručnjaka biće zadužena da odluči koje ruske knjige su prihvatljive, a koje nisu.

Ta inicijativa uslijedila je nakon serije zakona koji već zabranjuju ukrajinskim televizijama da emituju ruske emisije ili filmove koji kritikuju Ukrajinu ili proevropski ustanak na Majdanu 2014.

U avgustu 2015. ukrajinske vlasti zabranile su četrdesetak ruskih knjiga, a potom je zabranjeno i da se emituju emisije ili filmovi u kojima se pojavljuju neki umetnici, mahom Rusi, ali i stranci poput Žerar Depardjea koji ima rusko državljanstvo i koji se smatra pretnjom za nacionalnu bezbednost.

Nevladine organizacije te odluke osuđuju kao kršenje slobode izražavanja.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.