Kriza u Ukrajini izgovor za oživljavanje NATO-a

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kriza u Ukrajini izgovor za oživljavanje NATO-a"

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je zapadne zemlje da su stvorile krizu u Ukrajini i koriste je da "vrate NATO u život". Rusija nema nameru da ulazi u novu trku u naoružanju, ali će adekvatno odgovoriti na svaku bezbednosnu pretnju, poručio Putin.

Putin je ocenio da su krizu u Ukrajini, koju su kako kaže, u osnovi izazvali i stvorili neki od zapadnih partnera, koristi da se Alijansa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrati u život", prenosi AFP pozivajući se na na RIA Novosti.

Podsetio je i da je Rusija više puta upozorila da će morati da odgovori na takve poteze, javlja Tanjug.

Govoreći na sastanku sa zvaničnicima vlade posvećenom pitanjima vojne industrije, ruski šef države je poručio da Rusija neće ulaziti u novu trku u naoružanju i da je drugačiji tok događaja "apsolutno isključen".

"Neko bi možda želeo da ponovo pokrene zamajac trke u naoružanju. Mi, naravno, nećemo ući u tu trku", istakao je Putin i zaključio da će Rusija postupati na osnovu realnih razvojnih prognoza.

Putin je, međutim, rekao i da Rusija mora da održi svoje kapacitete nuklearnog odvraćanja zbog, kako je naveo, sve većeg broja mogućih bezbednosnih pretnji.

Potencijalne pretnje po bezbednost Rusije, ukazao je Putin, moraju biti pomno analizirane i na svaku od njih se mora dati "adekvatan odgovor".

Putin je, govoreći o novom programu naoružanja za period 2015-2025, rekao da Rusija neće na veštački način raskidati saradnju sa stranim partnerima već je pozvao na očuvanje tih veza, uprkos tome što je uvozni program izmenjen zbog sankcija EU i SAD.

"Mi nećemo veštački raskidati saradnju sa stranim partnerima, ali postojeći rizici se moraju uzeti u obzir", rekao je i dodao da ruska industrija mora biti spremna da proizvede važnu opremu, komponente i materijale, kao i da obezbedi dovoljne proizvodne kapacitete, tehnologije i tehničke zalihe.

Vojna industrija pod Putinovom kontrolom

Kako navodi Rojters, Putin je potpisao dekret kojim preuzima direktno rukovođenje komisijom koja nadzire rusku vojnu industriju, u trenutku kada Moskva pokušava da smanji zavisnost od zapadne opreme posle uvođenja sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize.

Podseća se da je ta komisija do sada bila pod nadležnošću ruske vlade.

Prema Putinovim rečima, novi status te komisije omogući će da ona bolje koordiniše sprovođenje državne odbrane i podigne efikasnost državne politike u sektoru vojne industrije, vojno-tehničke odbrane i bezbednosne podrške.

Govoreći o planovima za modernizaciju oružja, Putin je rekao da će se Rusija fokusirati na razvoj novog strateškog nuklearnog oružja, vazdušno-kosmičke odbrane i konvencionalnog oružja visoke preciznosti.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da Rusija na vojnom planu ne bi trebalo da troši više nego što to dozvoljavaju ekonomske mogućnosti zemlje.
Pogledaj vesti o: NATO,   Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.