Kongresmen Paloun: Ukrajini očajnički potrebna vojna pomoć

Izvor: VOA, 16.Feb.2024, 20:13

Kongresmen Paloun: Ukrajini očajnički potrebna vojna pomoć

VAŠINGTON — “Meni je neverovatno da neko kao što je bivši predsednik Donald Tramp može da kaže, kako je on rekao prošle nedelje: 'Mene uopšte ne interesuje, ja bih pustio Putina da radi šta god hoće u Evropi…'", kaže za Glas Amerike, između ostalog,  kongresmen Frenk Paloun, demokrata iz savezne države Nju Džersi. "Kao što znate, Senat je usvojio sa 70 glasova, gde je i značajan broj republikanaca glasova, kao i većina demokrata, paket koji pruža vojnu pomoć Ukrajini, fondove za Izrael, za Tajvan, kao i humanitarnu pomoć Palestini. Uključene su i neke druge zemlje… Međutim, republikansko vođstvo odugovlači s usvajanjem ovog paketa pomoći, ali se nadamo da će biti izvršen pritisak na predsedavajućeg Predstavničkog doma, te da će se predlog usvojiti i poslati predsedniku Bajdenu na potpis. Velika je šteta da je ovo pitanje postalo predmet stranačkog nadmudrivanja. Sjećam se prije mnogo godina, kada sam ja tek bio izabran u Kongres, kako su svi republikanci bili 100 odsto voljni da se bore u Hladnom ratu, ustanu protiv Rusije, protiv komunističke Kine, zajedno sa Korejom. A sada… meni je neverovatno da neko kao što je bivši predsednik Donald Tramp može da kaže, kako je on rekao prošle nedelje: 'Mene uopšte ne interesuje, ja bih pustio Putina da radi šta god hoće u Evropi'". U NATO savez smo priključili bivše članice Varšavskog pakta, bivše sovjetske republike, baltičke zemlje… dodali smo Švedsku i Finsku. To su nekada bile neutralne države, a sada se plaše Rusije i zato žele da se pridruže. A mi upravo zato moramo da budemo ujedinjeni, dvostranački snažni, da pružamo podršku NATO-u, da se suprotstavimo ruskoj agresiji u Ukrajini i drugde, i to odlučno. Međutim, plašim se da nedostatak pune republikanske podrške ovoj vojnoj pomoći , šalje pogrešnu poruku našim saveznicima, govori im da nismo u potpunosti uz njih. Osim toga, Ukrajincima je očajnički potrebna vojnA pomoć, jer se brane od Rusije… Zato se duboko nadam da će se ovo vrlo brzo riješiti, okrenuti na dobro".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Bauk" Trampove pobede trese Evropu: Sumnje u liderstvo SAD podstiču pozive na snažniju odbranu EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2024, 11:52

Evropski lideri traže da se pojačaju napori kako bi se osigurala bezbednost kontinenta, nakon što je favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp rekao da će "ohrabriti" Rusiju da "radi šta god hoće" članicama NATO koje ne troše dovoljno na odbranu i nakon što je dodatna američka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.