Ko je ko na Evromajdanu?

Izvor: Vostok.rs, 31.Jan.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je ko na Evromajdanu?

31.01.2014. - Nalepnice sa nacističkim simbolima, masovni sukobi sa policijom

Mnogi doživljavaju pogrome i nasilne okupacije u ukrajinskoj prestonici Kijevu kao prirodnu borbu za evropski izbor. Međutim, u sredu, u Kijevu je ubijen još jedan policajac. Prethodno ubistvo dogodilo se u prošli petak. Odgovornost za to je na sebe preuzela nekakva Ukrajinska pobunjenička armija – polupodzemna grupa, koja je isplivala na talasu „Evromajdana“.

Nalepnice sa nacističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << simbolima, žute trake u masovnim sukobima sa policijom u Kijevu viđeni su uglavnom kod radikalnih nacionalista. Danas u Kijevu dejstvuje mnogo malih polupodzemnih borbenih radikalnih organizacija, svaka od njih sledi svoje ciljeve. Krajem 2013. godine pojavilo se udruženje nacionalističkih organizacija „Desni sektor“, koje je koordinirano učestvovalo u borbi sa specijalcima Berkuta 30. novembra i u napadu na objekte predsedničke administracije 1. decembra 2013. godine. U udruženje su ušle organizacije poput Trizub, Ukrajinski patriota, Beli čekić, Socijal-nacionalistička skupština, UNA-UNSO i dr. Većina je poznata policiji, njihovi članovi umešani su u atentate, pripreme terorističkih napada i sl. Ni jedna od tih grupa nema ozbiljnu težinu, njihovo pokušaj da uću u parlament kao jedinstveni blok propao je. Pre „Majdana“ bili su okrenuti lokalnom izbornom telu, neki su čak zastupljeni u gradskim i oblasnim savetima zapadnih ukrajinskih oblasti. „Majdan“ im je dao mogućnost da prošire glasačko telo, smatra politički ekspert Anatolij Lucenko:

- Sve te organizacije do ujedinjenja u „Desni sektor“ imale su minorni uticaj na ukrajinsku politiku, bile su lokalne. One su se više usmeravale na glasačko telo zapadnih oblasti Ukrajine. One su se spojile u Desni sektor kako bi konsolidovale svoju izbornu bazu. O njima se vrlo malo znalo, čak i među ekspertima. Manje-više govorilo se samo o Trezubu i UNA UNSO. To su stare organizacije, koje su se pojavile devedesetih godina.

Ove partije i polukriminalne formacije ujedinjuje jedno – izuzetno izraženi neonacistički smer. Ukrajinski politolog, istoričar, novinar, direktor ukrajinske filijale Instituta zemalja ZND Vladimir Kornilov pažljivo prati nastajanje novih struktura. Po njegovom mišljenju većina neumerenih, „ultra“ elemenata povezana je sa parlamentarnom ultranacionalističko partijom Sloboda.

-Spektar „Evromajdana“ formiran je u prvim trenucima njegovog postojanja. On se sastoji od predstavnika niza malih organizacija, koje su ranije bile ujednjinjene u takozvanu Socijal-nacionalnu skupštinu. Nikako nije slučajna podudarnost sa nacional-socijalizmom. Oni svuda ističu onakve trozupce, koji su bili simboli evropskih neonacista. Vrlo su blisko povezani sa aktuelnom parlamentarnom partijom Sloboda, koja se dugo zvanično zvala Socijal-nacionalna partija Ukrajine. Od prvih trenutaka „Majdana“ oni su se pojavili u stroju sa trakama Socijal-nacionalne skupštine, žutim trakama, koje su nosili ukrajinski policajci za vreme rata, i postali su obezbeđenje „Evromajdana“.

Pri tome jasno je da potpunog jedinstva kod radikala nema. Tako su u utorak u Lavovu administrativnu zgradu, koju su već zauzeli aktivisti „evromajdana“ napali borci Slobode. Radi se o tome da su jedan od spratova zauzeli borci-Banderisti. Smešno je da uz nacističku crveno-crnu simboliku oni imaju anarhističke parole „ne državi“ i „antikapitalizam“.

Postoji još jedan zanimljiv trenutak, koordinacija pobunjenika ostvaruje se preko ruske društvene mreže, dodaje Vladimir Kornilov.

- U svakom gradiću prave se male organizacije, po tri-četiri čoveka. U Hersonu, na primer, privedena su dva studenta, koji su uboli nožem milicionera, aktivisti „Evromajdana“. Oni su osnovali organizaciju koju su nazvali Nova Rusija. Ali pri tome simboli su isti, kao i kod svih neonacista 1448, nacistički krstovi, svastika, haj Hitler. I svi oni se organizuju preko društvenih mreža, pri tome najporaznije je što uglavnom, koriste ruske društvene mreže. Tamo se mogu pronaći i Desni sektor i grupa S-14, koja takođe ima primetni uticaj na Desni sektor. Na „Evromajdanu“ su, može se reći, značajan deo Desnog sektora činili, navijači kijevskog Dinama, a zatim dolaze Lavovski navijači.

Prema rečima eksperta, trenutno je na ukrajinskom radikalnom terenu najzapaženija nacionalistička organizacija Ukrajinske patriote, borbeno krilo partije Sloboda. Za vreme Jušenka imala je državnu podršku, dobijala odlična finansijska sredstva, njeni ekstremisti prošli su profesionalnu obuku u raznim delovima Ukrajine, dobro su opremljeni.

- Ukrajinski patriota je najbolje organizova struktura u ovom savezu, zvanično je bila militantno krilo Slobode, kao jurišnici kod LSDRP svojevremeno. Organizaciju su preuzeli od svojih idejnih prethodnika. Sada je suđeno teroristima, koji su pripremali teroristički napad na Dan nezavisnosti Ukrajine 2011. godine, nedavno su organizovali sukobe Evromajdanovaca sa sudijom. Ti ljudi su poslanici lokalnih saveta, pomoćnici deputata partije Sloboda. Pri tome su sedeli u majicama Socijal-nacionalne skupštine Ukrajine sa svastikama. A partija Sloboda je već parlamentarna stranka. Za nju je glasalo oko 10% procenata stanovnika Ukrajine. Postoje svedočenja da je služba bezbednosti Ukrajine pre Janukoviča imala ugovore sa Ukrajinskim patriotom. Očigledno je bilo, po tome kako su opremljen i obučeni. Niko nikada toliko dobru opremu nije imao. Ukrajinski patriot je razgranata mreža. Najporaznije je što se centar nalazi na istoku Ukrajine, u Harkovu, gde se govori ruski. I mnogi se čude da ultranacionalističku ukrajinsku organizaciju uglavnom čine ukrajinski nacionalisti, koji govore ruski.

Po rečima Vladimira Kornivalova, biznis često finasnira ovakve ekstremne grupe.

- Iza mnogih sličnih organizacija često stoje biznismeni, kojima je potrebno da obezbede „prepade“, vrlo popularan metod poslovanja u Ukrajini. Oni se iznajmljuju jednokratno za borbu sa policijom, konkurencijom i sl.

Povodom ubistva milicionera u Kijevu podigla se prašina oko takozvane Ukrajinske pobunjeničke armije, koja je peuzela odgovornost za ovaj zločin. Ali za sada nije jasno, da li je u stvari tako. U sredu je ubijen još jedan policajac.

Ksenija Fokina,

 

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.