Kisindžer: Sve je počelo kada...

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 17:10

Kisindžer: Sve je počelo kada...

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer odgovornost za ukrajinski rat ne vidi samo u Kremlju. On kritikuje razgovore uoči rata o ulasku Ukrajine u NATO.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 1973. godine podsetio je u intervjuu nedeljniku “Die Zeit” da je još 2014. izrazio sumnju u plan da se “Ukrajina pozove u NATO”. “Time je započeo niz događaja koji su kulminirali ratom”, dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on.

Govreći o ratu u Ukrajini Kisindžer ističe da je sam rat, kao i njegovo vođenje, nemilosrdan. “Napad se mora odbiti i podržavam ukrajinski i zapadni otpor. Rusija ne sme da pobedi”, rekao je on.

Međutim, Kisindžer i dalje smatra “da nije bilo pametno kombinovati prijem svih zemalja bivšeg istočnog bloka u NATO, sasve pozivom Ukrajini da takođe uđe u NATO“.

On je rekao da je oduvek smatrao da je “Ukrajina trebalo da ostane neutralna, sa statusom sličnim Finskoj“, ali da sada misli da bi ta zemlja trebalo da uđe u zapadni vojni savez, ali po završetku rata.

“Danas sam apsolutno za prijem Ukrajine u NATO nakon završetka rata. Sada kada više nema neutralnih zona između NATO-a i Rusije, bolje je da Zapad primi Ukrajinu u NATO. Finska je sada takođe deo NATO-a”, rekao je on.

Kisindžer je istakao i da ne veruje da će Putin upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine. “Ali što više dođe do srži ruskog identiteta, veća je verovatnoća da hoće”, ističe on.

Kisindžer takođe kritikuje nalog za hapšenje koji je raspisao Međunarodni krivični sud protiv vladara Kremlja. “Putin na sudu? Bolje ne!”. Prema njegovim rečima, postaje "nemoguće ili mnogo teže ograničiti rat ako se ishod rata poveže sa ličnom sudbinom političkog lidera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.