Kijev proslavlja Dan nezavisnosti, Porošenko optužuje Rusiju

Izvor: Prva.rs, 24.Avg.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev proslavlja Dan nezavisnosti, Porošenko optužuje Rusiju

Na paradi u Kijevu su vojnici bili opremljeni puškama, ali za razliku od prošle godine, u ovogodišnjoj paradi ne učestvuju moćnije vrste oružja, prenela je agencija AP.
Konflikt na istoku Ukrajine, u kojem je od izbijanja u aprilu 2014. do sada poginulo više od 6.800 ljudi, intenzivirao se protekle nedelje, kad je samo tokom jednog dana život izgubilo devet civila i vojnika.
Porošenko je u govoru na paradi najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da će vlada nastaviti da povećava broj vojnika kako bi se oduprla napadima proruskih snaga i optužio zvaničnu Moskvu za novo slanje opreme proruskim snagama.
"Samo ove nedelje su tri velika vojna konvoja prešla našu granicu i krenula ka Lugansku, Donjecku i Debaljcevu", istakao je predsednik Ukrajine.
On je optužio zvaničnu Moskvu da je proruskim snagama poslala ukupno 500 tenkova, 400 raketnih sistema i do 950 vojnih vozila, iako nije naveo u kojem vremenskom periodu je realizovana ta isporuka.
Ukrajina danas slavi 24. godišnjicu sticanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza, a Porošenko je povodom toga rekao: "Rat za nezavisnost se nastavlja, a pobedu možemo da odnesemo samo ako kombinujemo naše defanzivne napore, diplomatski talenat, političku odgovornost i čelični otpor".
Mirovni sporazum postignut u februaru u Minsku su obe strane u sukobu prekršile mnogo puta, podseća AFP.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Ukrajina: Dugo putovanje u propast

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2015, 01:41

Ukrajina je svečano obeležila 24 godine nezavisnosti, ali uprkos ceremoniji, vojnicima koji su ljubili zastave i patriotskom govoru predsednika Petra Porošenka, ta zemlja nema šta da slavi...Porošenko je optužio Rusiju za sve nedaće Ukrajine, uključujući ekonomski kolaps u kom je prosečna plata...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.