Kijev planira udar na Rusiju raketama zapadne proizvodnje – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2023, 12:58

Kijev planira udar na Rusiju raketama zapadne proizvodnje – Moskva

Ukrajinski vojni vrh planira da upotrebi zapadno oružje za udar na delove Rusije koji nisu deo aktivne zone neprijateljstava, uključujući Krim, upozorio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Posebno, zvaničnici u Kijevu žele da koriste višecevne raketne bacače HIMARS i krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem Storm Šedou, izjavio je on. SAD i Velika Britanija su Kijevu isporučile sisteme naoružanja i, ako takvi napadi budu pokrenuti, to bi eskaliralo učešće zemalja NATO-a u sukobu, izjavio je Šojgu. Takva operacija će „rezultirati trenutnim udarima na centre odlučivanja na teritoriji Ukrajine“, naveo je on. Ministar odbrane je govorio u utorak tokom sastanka visokog profila u svom resoru. Ministar je takođe ponudio kratku aktualnu informaciju o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, navodeći da su od 4. juna kijevske snage izvele 263 napada na ruske položaje. „Svi su odbijeni, neprijatelj nije uspeo da postigne svoje ciljeve“, dodao je on. Ukrajinska vlada je ovog meseca započela svoju dugo očekivanu kontraofanzivu. Do sada, prema ruskim izveštajima i izveštajima u zapadnim medijima, nije uspela da postigne značajan napredak na terenu. SAD i njihovi saveznici isporučili su vojnu opremu zapadne proizvodnje vrednu milijarde dolara u pripremi za ukrajinsku operaciju, uključujući osnovne borbene tenkove koje su ranije oklevali da ponude. Ruska vojska je tvrdila da je uništila značajan deo arsenala u protekle dve nedelje, pošto ukrajinske snage nisu uspele da probiju minska polja ili da se izbore sa ruskom prednošću u artiljerijskoj vatrenoj moći i vazdušnoj nadmoći. Isporuka projektila Storm Šedou u maju bila je još jedan potez da se Ukrajini daju dodatni vojni kapaciteti uoči kontraofanzive. Oni imaju domet do 300 kilometara (200 milja), što je superiornije od drugog oružja kojem Kijev ima pristup.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.