Kijev planira da bude potpuno spreman za pristupanje EU za dve godine — premijer

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2023, 12:34

Kijev planira da bude potpuno spreman za pristupanje EU za dve godine — premijer

  Ukrajina se nada da će biti "potpuno spremna" za članstvo u EU za dve godine, rekao je premijer Denis Šmigal u obraćanju objavljenom u italijanskom ekonomskom listu Il Sole - 24 Ore u sredu.
Imamo ambiciozan plan da za dve godine budemo potpuno spremni za članstvo u EU“, navodi se u poruci. Šmigal je u sredu doputovao u Rim na konferenciju o rekonstrukciji Ukrajine, koju je organizovala italijanska vlada. Događaju će prisustvovati predstavnici vlasti i privrede dve zemlje. Očekuje se učešće više od 600 kompanija. „Sigurni smo da ćemo zajedno sa našim saveznicima sprovesti program hitne rekonstrukcije koji će koristiti ne samo Ukrajini, već i Italiji i celoj Evropi“, smatra Šmigal. „Ukrajina radi sa partnerima na ekvivalentu Maršalovog plana. Italija je treća najveća ekonomija u Evropskoj uniji. Italijanske kompanije mogu igrati ključnu ulogu u planu oporavka. Već pozivamo italijanske kompanije na saradnju, kao plan oporavka.“ Konferenciju je u sredu ujutro trebalo da zvanično otvori zamenik premijera Italije i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani. Tajani je rekao da će prisustvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski putem video veze. Očekuje se da će italijanski premijer Giorgia Meloni i Šmigal govoriti na završnoj sednici konferencije.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.