Izvor: Piplmetar.rs, 20.Sep.2023, 01:30

Kijev i Moskva zaratili i u Africi, isplivali snimci: Ukrajinci dronovima napadaju Vagner i njihove saveznike

Foto: Pixabay


Ukrajinske specijalne službe verovatno stoje iza serije udara bespilotnih letelica i kopnene operacije usmerene protiv milicije koju podržava Vagner u blizini glavnog grada Sudana, pokazala je istraga CNN-a, povećavajući izglede da su se posledice ruske invazije na Ukrajinu prošire daleko od linija fronta.
U razgovoru za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao delo „nesudanske vojske“. Pod pritiskom da li iza napada stoji Kijev, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << izvor bi samo rekao da su „ukrajinske specijalne službe verovatno odgovorne“.
Operacija je uključivala niz napada na paravojnu grupu Snage za brzu podršku (RSF), za koju se veruje da dobija pomoć od Vagnera, ruske plaćeničke grupe, u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom.
CNN nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi umešanost Ukrajine u seriju udara. Ali, video snimci do kojih je došao CNN otkrili su obeležja napada dronovima u ukrajinskom stilu.
🇺🇦 HITTING WAGNER IN AFRICA??⚡️⚡️⚡️ 🇺🇦 intelligence services likely struck 🇷🇺 Wagner forces in Sudan 🇸🇩.- CNN 🇺🇸Supposedly, 🇺🇦 executed drone strikes two days after Wagner delivered a large shipment of weapons to Sudan. pic.twitter.com/4WvCu5sfFU— Jason Jay Smart (@officejjsmart) September 19, 2023
Dve komercijalno dostupne bespilotne letelice koje naširoko koriste Ukrajinci su učestvovale u najmanje osam udara, a ukrajinski tekst se vidi na kontroloru dronova. Stručnjaci su takođe rekli da je korišćena taktika – odnosno obrazac dronova koji jure direktno u svoju metu – bila veoma neobična u Sudanu i širem afričkom regionu.
Tajni udari Ukrajine u Sudanu označili bi dramatičnu i provokativnu ekspanziju kijevskog teatra rata protiv Moskve. Osim niza ukrajinskih napada dronovima koji su pogodili duboko unutar ruske teritorije, tekuća kontraofanziva Ukrajine fokusirana je na okupirani istok i jug zemlje.
Ukrajina nije zvanično preuzela odgovornost za napade, koji su snimljeni na snimku drona. Delovi tih video snimaka kruže društvenim mrežama od četvrtka. Snimci kopnene operacije nisu ranije objavljeni.
Visoki sudanski vojni izvor rekao je da „nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu“ i da ne veruje da je to istina.
Iznenađenje i za Amerikance? Činilo se da više američkih zvaničnika nije bilo svesno navodnog incidenta i izrazilo je iznenađenje zbog nagoveštaja da su udare i kopnenu operaciju možda izvele ukrajinske snage.
Video snimci, koji se smenjuju između pogleda iz vizure pilota, tačke gledišta drona koji posmatra sa visine i samog kontrolora, pokazuju niz udara dronova u i oko Omdurmana, grada preko puta Nil od glavnog grada Kartuma koji je postao žarište borbe između dve suparničke frakcije.
Bespilotne letelice sa pogledom iz prvog lica (FPV) omogućavaju pilotima da posmatraju operaciju sa tačke gledišta drona, noseći par naočara ili koristeći monitor za gledanje prenosa uživo. Ono što izgleda kao dron DJI MAVIC 3 može se videti na videima koji snimaju udare drona. Oba tipa dronova su komercijalno dostupna i naširoko ih koriste ukrajinske snage.
DJI MAVIC 3 dron ima maksimalnu daljinu leta od 30 kilometara, domet video prenosa od 15 kilometara i 46 minuta leta, što bi značilo da je pilot upravljao dronom unutar ili veoma blizu grada.
Na video snimku koji prikazuje monitor kontrolora dronova vidljiv je tekst na engleskom i ukrajinskom. Operator drona, koji izgleda kao stranac, takođe se može videti u odrazu kontrolora, ali operater nosi balaklavu i nije ga moguće identifikovati.
Britanski istraživač koji vodi „Caliber Obscura“, veb-sajt koji identifikuje oružje, analizirao je snimke za CNN i rekao da se uređaj poklapa s onim koje koriste ukrajinske snage za kontrolu dronova DJI MAVIC.
🇺🇦 UKRAINE ATTACKING 🇷🇺 IN AFRICA?⚡️⚡️⚡️ 🇺🇦 intelligence services likely struck 🇷🇺 Wagner forces in Sudan 🇸🇩.- CNN 🇺🇸Supposedly, 🇺🇦 led drone strikes two days after Wagner delivered a large shipment of weapons to Sudan. pic.twitter.com/z29GFUFFZN— Jason Jay Smart (@officejjsmart) September 19, 2023
Potvrđene lokacije CNN je geolocirao mesta napada manjih razmera i kopnene operacije koje se vide na snimcima dronova, ali nije mogao nezavisno da potvrdi datum kada su snimci nastali. Čini se da se nekoliko udara na most Šambat, koji povezuje Omdurman i Kartum, poklapa s lokalnim izveštajima na društvenim mrežama o napadu 8. septembra.
Udari su usledili samo dva dana nakon što je Vagner omogućio veliki konvoj oružja za Sudan preko garnizona RSF u al-Zurugu, na jugozapadu zemlje blizu granice sa Čadom, prema drugom visokom sudanskom izvoru. Zvaničnik je rekao za CNN da je veliki broj vozila, uključujući nekoliko kamiona s oružjem od Vagnerovaca, stigao u Zurug 6. septembra. CNN je dobio satelitske snimke na kojima se vidi više od 100 vozila, uključujući desetine kamiona, u garnizonu istog dana.
Dva čadska vojna uzbunjivača izjavila su za CNN da je konvoj putovao kroz Čad do Zuruga, što bi signaliziralo širenje Rusije i Vagnerove sfere uticaja u Africi, za koju je poznato da obuhvata Mali, Sudan, Centralnoafričku Republiku i Libiju.
Moćna grupa ruskih plaćenika igrala je javnu i ključnu ulogu u stranim vojnim kampanjama Moskve, tačnije u Ukrajini, i više puta je optužena za zločine. U Africi je Vagner pomogao da se podupre rastući uticaj Moskve i zaplena resursa.
Šest udara bespilotnih letelica ciljalo je kamione na mostu Šambat. Osam drugih napada pogodilo je parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombade, gde je sudanska vojska poslednjih nedelja izvela niz vazdušnih napada na položaje RSF-a koji su navodno odneli desetine civilnih života.
Na jednom od video snimaka se vidi kako najmanje tri strana borca vrše raciju na zgradu. Na snimku koji je očigledno snimljen kamerom na telu, vojnici su nosili naočare za noćni vid, a činilo se da jedan od vojnika nosi raketni bacač. CNN je geolocirao snimak iz vazduha koji prikazuje trupe koje napreduju prema zgradi u komšiluku u Omdurmanu u blizini mesta gde su se dogodili udari dronova.
A first in Sudan.Sudanese Armed Forces now using FPV kamikaze drones against Rapid Support Forces. pic.twitter.com/bZ298vPI6t— Clash Report (@clashreport) September 15, 2023
Saradnja Vagnera i RSF CNN je ranije izvestio da je, prema izvorima, Vagner raketama zemlja-vazduh snabdevao snage koje podržavaju paravojne borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala – nadaleko poznatog kao Hemedti – dok se bori za vlast sa generalom Abdelom Fatahom al -Burhan, vojnim vladarom Sudana i šefom oružanih snaga te zemlje.
Vim Zvajnenburg, vođa projekta za humanitarno razoružanje u PAKS, holandskoj mirovnoj organizaciji, rekao je da je to prvi put da su bespilotne letelice koje je identifikovao CNN primećene u Africi.
„Ovakvi (FPV) dronovi prvi put se vide na afričkom kontinentu“, rekao je Zvajnenburg, koji je specijalizovan za nove vojne tehnologije, uključujući dronove. „Međutim, videli smo porast upotrebe takvih dronova u Ukrajini tokom prošle godine.“
Od ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, Zvijnenburg je rekao da i ukrajinske i ruske snage eksperimentišu sa FPV bespilotnim letelicama, opremajući ih granatama na raketni pogon. Visoko manevarska, precizna municija može da nosi teret dovoljno velik da uništi vozilo. Dok su dronovi ranije korišćeni za bacanje bombi u Etiopiji, Nigeriji i Libiji, upotreba naoružanih komercijalnih dronova koji eksplodiraju pri udaru nova je u Africi, dodao je on.
Neki od pojedinaca koji se vide kao mete na snimku nosili su lokalnu i bledu odeću, koja odgovara onoj koju su nosili vojnici RSF-a i saveznička milicija.
#Sudan 🇸🇩: Sudanese Forces released a video of their attacks on Rapid Support Forces (#RSF) fighters.Seemingly, SAF has started to operating improvised Kamikaze drones —very likely based on COTS UAVs. pic.twitter.com/usGK869eUk— War Noir (@war_noir) September 14, 2023
Neselektivni udari RSF, koja ima veliko prisustvo u glavnom gradu Kartumu i Omdurmanu, bila je pod čestim vazdušnim napadima sudanske vojske otkako su u aprilu izbile borbe između dve grupe. U govoru u četvrtak, šef RSF-a Hemedti rekao je da su njegove snage gotovo dominirale državom Kartum, koja uključuje Omdurman, i govorio o nedavnim neselektivnim vazdušnim napadima u Omdurmanu i drugim gradovima.
Pre izbijanja nasilja ovog proleća, Burhan i Hemedti su bili saveznici u vojnoj hunti koja je zbacila međunarodno priznatu prelaznu vladu 2021. Sudanska vojna vlada je u prošlosti dobijala Vagnerovu podršku, ali se Hemedti tokom godina pojavio kao Vagnerov omiljeni saveznik u državi.
Vagner je napustio vojsku Sudana kada su izbile borbe, podržavajući Hemedtija i njegove borce u sukobu.
CNN je razotkrio rute snabdevanja oružjem koje su pomogle u održavanju ovog sukoba, prolazeći kroz ključne Vagnerove tranzitne tačke: rusku vazdušnu i pomorsku bazu u sirijskoj obalskoj oblasti Latakija, baze Vagnera u Libiji i aerodrom Bangi u Centralnoafričkoj Republici.
Vagner ima značajno prisustvo u CAR-u, kao i u velikim delovima istočne Libije, koja se graniči sa Sudanom, i gde general Kalifa Haftar kontroliše ogromne delove teritorije.
1/2 Hard to believe Nima Elbagir, who says these are Ukrainian forces conducting drone strikes against Wagner backed RSF in #Sudan. They could also be CIA, MI6, GID, or Mossad. Ukraine might just be a cover up story. Hard to take a story like this at face value.🤔 pic.twitter.com/SGuh8nbE6n— Pulp Faction (@DanielsonKassa1) September 19, 2023
Može i bez Prigožina „Oko 90 odsto oružja RSF-a dolazi od Vagnera“, rekao je za CNN visoki sudanski izvor, dodajući da se Vagnerovo snabdevanje oružjem RSF nastavlja nesmanjeno uprkos smrti vođe plaćeničke grupe Jevgenija Prigožina i njegovog zamenika Dmitrija Utkina u avionskoj nesreći 23. avgusta.
Prigožinova smrt je pokrenula pitanja o budućnosti Vagnerovih operacija u Africi, gde je grupa plaćenika koristila brutalnu taktiku da podrži militantne grupe i autoritarne režime u zamenu za mineralna bogatstva. Veruje se da su ti resursi — uključujući ogromne ustupke u sudanskoj industriji rudarenja zlata — pomogli ratnim naporima Moskve u Ukrajini i pomogli joj da zaobiđe široke zapadne sankcije.
Analitičari i istraživači spekulišu da je Kremlj konsolidovao kontrolu nad aktivnostima plaćeničke grupe u Africi kao deo većeg napora da se grupa apsorbuje u rusko ministarstvo odbrane nakon Prigožinove neuspele pobune u junu.
Prigožin se nedavno vratio u Rusiju iz Afrike kada se njegov avion srušio. Dva dana nakon Prigožinove smrti, zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov krenuo je u obilazak pet zemalja po starim Vagnerovim lokacijama: Libiji, Siriji, Maliju, Burkini Faso i CAR.
Tokom rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu krajem jula — manje od mesec dana pre Prigožinove smrti — šef tajnih ofanzivnih operacija ruske vojne obaveštajne službe (GRU) general Andrej Averjanov prisustvovao je sastancima sa šefovima Malija, CAR, Eritreje i Burkine Faso.
Više puta smo pitali Kremlj o Vagnerovoj podršci RSF-u, a dobili odgovor „da nemaju informacija o tome“, rekao je visoki sudanski izvor za CNN. „Za nas su Kremlj i Vagner postali jedno te isto“, rekao je on.
Dok se bori protiv Rusije, Kijev je pridavao strateški značaj produbljivanju veza u inostranstvu, uključujući i afričke zemlje. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je u poslednjih godinu dana imao tri putovanja na afrički kontinent, posetivši više od 10 zemalja.
„Rusija se veoma trudi da zadrži zemlje u svojoj orbiti kroz prinudu, mito i strah… Rusija ima dva alata za svoj rad u Africi, najmoćniji su propaganda i Vagner“, rekao je Kuleba u nedavnom intervjuu za agenciju Frans pres.
„Naša strategija nije da zamenimo Rusiju, već da oslobodimo Afriku iz ruskog stiska“, dodao je on.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CNN objavio snimke: Ovo je dokaz; Vagner vs. ukrajinske snage... VIDEO

Izvor: B92, 20.Sep.2023

Istraga CNN-a pokazala da se sukom Ukrajine i Rusije “prelio” i na Afriku...Naime, kao ta američka medijska kuća navodi, ukrajinske specijalne službe verovatno stoje iza serije udara bespilotnih letelica i kopnene operacije usmerene protiv milicije koju podržava Vagner u blizini glavnog grada...

Nastavak na B92...

Ukrajinci izvršili napad u Africi?

Izvor: B92, 20.Sep.2023

Ukrajinske specijalne službe verovatno stoje iza operacija na terenu usmerenih protiv milicije koju podržava Vagner u blizini sudanskog glavnog grada...Govoreći za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao delo "ne-sudanske vojske". Na pitanje stoji li Kijev iza napada, izvor je samo rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.