Kijev će zatražiti od evropskih partnera da „pritisnu“ Rusiju po pitanju Donbasa

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev će zatražiti od evropskih partnera da „pritisnu“ Rusiju po pitanju Donbasa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko namerava da na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije pozove partnere da „pritisnu“ Rusiju po pitanju rešavanja sukoba u Donbasu.
Prema njegovim rečima, sada Kijev „preduzima određene prilično bolne korake, na koje deo društva reaguje protestima“. Pristajko je rekao da ove odluke ukrajinskih vlasti ne bi trebalo „samo da vise u vazduhu“. Ministar spoljnih poslova naglasio je da se Evropska unija mora založiti i podržati ove mere. „Jer ako sada ne pritisnete Rusiju, situacija će se vratiti u stanje vojnog sukoba, to jest, mi ćemo ponovo početi da se štitimo“, rekao je Pristajko u intervjuu za „Ukrinform“. On je napomenuo da Kijev takođe očekuje korake od Moskve „ka obnovi uspostavljanja suvereniteta nad okupiranim Donbasom“. Početkom oktobra kontakt-grupa za Ukrajinu usaglasila je „Štajnmajerovu formulu“, koja podrazumeva održavanje izbora na teritorijama koje ne kontroliše Kijev u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, prema ukrajinskom zakonu. Posle toga, ako posmatrači OEBS-a priznaju da su izbori u skladu sa standardima organizacije, na snagu stupa zakon o specijalnom statusu Donbasa. Zbog potpisivanja „formule“ u nekoliko ukrajinskih gradova održavaju se protesti. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.