Kijev: Rusija koristi Azovsko more da doturi oružje svojim snagama u Donbasu

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Rusija koristi Azovsko more da doturi oružje svojim snagama u Donbasu

Rusija koristi Azovsko more za tajno isporuke oružja u Donbas, saopštio je tom sednice Saveta bezbednosti UN-a stalni predstavnik Ukrajine, Vladimir Jelčenko.
"Rusija koristi Azovsko more kao dodatni kanal da svojim snagama u Donbasu obezbedi oružje sa teritorije Krima", rekao predstavnik Ukrajine. Jelčenko je takođe rekao da Rusija želi da stvori takozvani "krimski koridor" u Azovskom moru. "Opasnost od pomorskog napada iz azovskog pravca u slučaju velikog vojnog sukoba ostaje izvor bezbednosne destabilizacije u Donjeckom regionu", dodao je on. Pored toga, stalni predstavnik Ukrajine je rekao da je Azovsko more "postalo još jedno pozorište vojnih operacija Rusije protiv Ukrajine", uključujući i ekonomske i komercijalne planove. Prema njegovim rečima, u proteklih šest meseci Rusija je zaustavila više od 200 brodova na putu do Berdjanska i Mariupolja, što je dovelo do velikih komercijalnih gubitaka u lukama ovih gradova. Istovremeno, Jelčenko je kritikovao navodno "nezakonito podignuti" Krimski most, koji po njegovom mišljenju stvara "prepreke međunarodnoj plovidbi". "Visina mosta iznad mora je svega 35 metara, a ispod njega mogu proći samo brodovi visine manje od 33 metra i dužine manje od 160 metara. Kao rezultat toga, mnogi brodovi više ne mogu prolaziti kroz Kerčski moreuz", dodao je on. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.