Karter: Ne želimo konflikt sa Rusijom

Izvor: VOA, 22.Jun.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karter: "Ne želimo konflikt sa Rusijom"

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter je danas saopštio da ne postoji želja za povratak na Hladni rat niti novi konflikt sa Rusijom, i da ekonomske sankcije postižu efekat u okviru suprotstavljanja ruskoj “agresiji” u Ukrajini.

On je govorio na forumu u Berlinu gde se takodje sastao sa nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lejen. Oboje danas putuju u Minster kako bi se sastali sa svojim kolegama iz Norveške i Holandije.

Karter je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << će se zapad, mada ne želi da bude neprijatelj Rusije, ako se za to ukaže potreba braniti. On je dodao da je Ukrajina samo deo šire zabrinutosti povodom Rusije.

Karter će sutra otputovati u Estoniju radi sastanaka sa ministrima odbrane Estonije, Letonije i Litvanije koje su svojevremeno silom bile prisajedinjene  Sovjetskom Savezu.

Takodje danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će severnoatlanski savez više nego udvostručiti snage za brzo reagovanje sa tekućih 13.000 na 30.000 do 40.000 vojnika.

Ministri odbrane NATO-a će se sastati u sredu i četvrtak u Briselu radi diskusija o planovima za suprostavljanje Rusiji nakon aneksije Krima i ruske vojne podrške ukrajinskim separatistima.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.