Karl Bilt: Putin kao Milošević

Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karl Bilt: Putin kao Milošević

BEOGRAD - Ono što se sada dešava na istoku Ukrajine može da se uporedi sa istočnom Slavonijom 1995. godine, kada je predsednik Srbije Slobodan Milošević tvrdio da to pitanje može da se reši samo direktnim pregovorima srpskih separatista i vlade u Zagrebu, istakao je u autorskom tekstu za Danas bivši premijer Švedske Karl Bilt. Realnost je, navodi Bilt, bila da srpski separatisti potpuno zavise od političke, vojne i ekonomske podrške Miloševićeve Srbije, a on je na kraju pristao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na raspoređivanje pripadnika misije i snaga UN, čiji je zadatak bio da obezbede demilitarizaciju regiona i njegov povratak hrvatskom suverenitetu, nakon sprovođenja zaštitnih mera za Srbe koji su tamo živeli. Prelazna administracija UN za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem (UNTAES) danas je takoreći zaboravljena, i to ne zato što je propala, već zato što je bila uspešna, a to bi mogao da bude model za područja Donbasa, koje je pod kontrolom separatista, ako je tamošnja politička volja da se učini da takav aranžman funkcioniše, smatra Bilt. On, ipak, ističe da sumnja da Kremlj sada ozbiljno namerava da prizna suverenitet Ukrajine u Donbasu i normalizuje odnose sa Zapadom. Treba imati na umu, dodaje Bilt, da je Rusija inicirala svaki korak ka eskalaciji u tom konfliktu, uključujući uspostavljanje separatističkih enklava i zapravo se ispostavlja da Kremlj čeka da vlada Petra Porošenka padne, a da se Zapad podeli po tom pitanju i prestane da se interesuje za njegovo rešavanje. Možda će u toj fazi Putin biti spreman da preduzme inicijativu protiv Ukrajine da bi obezbedio ishod koji dugo priželjkuje, kaže Bilt. Ako, međutim, ukrajinska vlada i Zapad ostanu ujedinjeni, Kremlj bi možda mogao da shvati da njegove enklave u Donbasu predstavljaju pretnju uglavnom po samu Rusiju, a naposletku sumorna realnost je da su separatističke enklave u ekonomskom slobodnom padu, pri čemu njihova društva postaju sve kriminalizovanija, ocenio je Bilt. On smatra da postoji opasnost da Donbas postane neotuđivi problem za koji niko ne želi da preuzme odgovornost, a kada to postane očigledno, ruski lideri bi mogli da počnu da razmatraju rešenje tipa UNTAES za taj region. U odsustvu bilo kakvog drugog aranžmana, Kremlj će morati da učini baš to. Doktrina bivšeg državnog sekretara SAD Kolina Pauela - ako ga slomiš, poseduješ ga - odnosi se na Putinovu intervenciju u Ukrajini, isto koliko i na noćnu moru Džordža Buša u Iraku. Ta ideja danas sigurno nema nikakve šanse za uspeh, ali isto je bilo i sa UNTAES na početku razgovora o istočnoj Slavoniji. Miloševićev režim je tada zvučao baš kao Kremlj sada. Sutra je, međutim, novi dan i sigurno nije previše rano da se počne sa istraživanjem opcija koje ne pružaju garancije samo za upravljanje konfliktom, već i za njegovo rešavanje, naveo je Bilt.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Bilt: Putin kao Milošević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2015

Ono što se sada dešava na istoku Ukrajine može da se uporedi sa istočnom Slavonijom 1995. godine, kada je predsednik Srbije Slobodan Milošević tvrdio da to pitanje može da se reši samo direktnim pregovorima srpskih separatista i vlade u Zagrebu, istakao je u autorskom tekstu za Danas bivši premijer...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.