Karl Bilt: Putin kao Milošević

FoNet

20. 07. 2015. u 21:14

Ono što se sada dešava na istoku Ukrajine može da se uporedi sa istočnom Slavonijom 1995. godine, kada je Milošević tvrdio da to pitanje može da se reši samo direktnim pregovorima srpskih separatista i vlade u Zagrebu, istakao je u autorskom tekstu bivši p

Карл Билт: Путин као Милошевић

Karl Bilt

BEOGRAD - Ono što se sada dešava na istoku Ukrajine može da se uporedi sa istočnom Slavonijom 1995. godine, kada je predsednik Srbije Slobodan Milošević tvrdio da to pitanje može da se reši samo direktnim pregovorima srpskih separatista i vlade u Zagrebu, istakao je u autorskom tekstu za Danas bivši premijer Švedske Karl Bilt.

Realnost je, navodi Bilt, bila da srpski separatisti potpuno zavise od političke, vojne i ekonomske podrške Miloševićeve Srbije, a on je na kraju pristao na raspoređivanje pripadnika misije i snaga UN, čiji je zadatak bio da obezbede demilitarizaciju regiona i njegov povratak hrvatskom suverenitetu, nakon sprovođenja zaštitnih mera za Srbe koji su tamo živeli.

Prelazna administracija UN za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem (UNTAES) danas je takoreći zaboravljena, i to ne zato što je propala, već zato što je bila uspešna, a to bi mogao da bude model za područja Donbasa, koje je pod kontrolom separatista, ako je tamošnja politička volja da se učini da takav aranžman funkcioniše, smatra Bilt.

On, ipak, ističe da sumnja da Kremlj sada ozbiljno namerava da prizna suverenitet Ukrajine u Donbasu i normalizuje odnose sa Zapadom.

Treba imati na umu, dodaje Bilt, da je Rusija inicirala svaki korak ka eskalaciji u tom konfliktu, uključujući uspostavljanje separatističkih enklava i zapravo se ispostavlja da Kremlj čeka da vlada Petra Porošenka padne, a da se Zapad podeli po tom pitanju i prestane da se interesuje za njegovo rešavanje.

Možda će u toj fazi Putin biti spreman da preduzme inicijativu protiv Ukrajine da bi obezbedio ishod koji dugo priželjkuje, kaže Bilt.

Ako, međutim, ukrajinska vlada i Zapad ostanu ujedinjeni, Kremlj bi možda mogao da shvati da njegove enklave u Donbasu predstavljaju pretnju uglavnom po samu Rusiju, a naposletku sumorna realnost je da su separatističke enklave u ekonomskom slobodnom padu, pri čemu njihova društva postaju sve kriminalizovanija, ocenio je Bilt.

On smatra da postoji opasnost da Donbas postane neotuđivi problem za koji niko ne želi da preuzme odgovornost, a kada to postane očigledno, ruski lideri bi mogli da počnu da razmatraju rešenje tipa UNTAES za taj region.

U odsustvu bilo kakvog drugog aranžmana, Kremlj će morati da učini baš to. Doktrina bivšeg državnog sekretara SAD Kolina Pauela - ako ga slomiš, poseduješ ga - odnosi se na Putinovu intervenciju u Ukrajini, isto koliko i na noćnu moru Džordža Buša u Iraku.

Ta ideja danas sigurno nema nikakve šanse za uspeh, ali isto je bilo i sa UNTAES na početku razgovora o istočnoj Slavoniji. Miloševićev režim je tada zvučao baš kao Kremlj sada. Sutra je, međutim, novi dan i sigurno nije previše rano da se počne sa istraživanjem opcija koje ne pružaju garancije samo za upravljanje konfliktom, već i za njegovo rešavanje, naveo je Bilt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (90)

mihajlo

20.07.2015. 21:22

da je Sloba imao 5% vojnih opcija koje ima Rusija ne biste vi ni pomisljali o 'pregovorima'...

Sven

20.07.2015. 21:46

Neka ova osoba objasni kako je zaposlio svoju zeni i nek malo prica o svojim akcijama u industriji nafte po africi

Milos

20.07.2015. 21:47

Covek lupa gluposti,ustase u sprezi sa zapadnim fasistima su proterali srpski narod sa milenijumskih ognjista.To je nase bilo i nase ce biti,tocak srece se okrece.

Miro Markovic

20.07.2015. 21:48

Karl Bilt je oprobani mrzac Srba i Srbije. Sve ono sto je ucinio protiv Srba je greh prema Bogu i medjunarodnom pravu. Jednoga dana ce i on izaci pred lice Boga pravednoga. Njegovo poredjenje Putina sa Milosevicem je isto kao kada bih ja poredio "babe i zabe".Nije Rurisja mala Srbija da se zapadni svet moze sa njom da se izivljava . Rusija ce uvek biti "tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi ga al' zube polomi". Svedska mrzi Rusiju jer jos boluje na izgubljenoj bitci na Poltavi 28. juna 1709.

Snouden

20.07.2015. 21:57

@marko - Skandinacvi su poznati americki vazali i najvece njihove ulizice. Tako ni ovaj nije izuzetak.

Ivan Zgrozeni

20.07.2015. 21:54

Kriza u Ukrajini je pocela kada je Zapad oborio legitimnog predsednika Janukovica nakon sto se okrenuo Rusiji a ne Zapadu. Zatim su Rusima poceli da brane upotrebu maternjeg jezika. Stav Rusije je da Donbasu treba da se da veca samostalnost. Ukrajina se sa tim slozila posto je prihvatila Plan iz Minska. Isto to su trazili i Srbi u Hrvatskoj. Najvecu gresku je napravio Milosevic kada je prihvatio dolazak UN posto su se ove stavile na stranu Hrvata. Nadam se da Rusi nece pono Milosevicevu gresku.

Само кажем

20.07.2015. 22:51

@Ivan Zgrozeni - Зар само у Украјини? И само Јануковића?

Branko

20.07.2015. 22:09

@sta je problem - Znači: Putin - Merklova = Milošević - Hitler. Oštrroumno, nema šta.

Ostroumno

21.07.2015. 02:18

@sta je problem - Nista ti nisi ovde napiso ostroumno , samo se sprdas sam svojim umom . Procitaj jopet predjasnji komentar ... A da , tebi se svidja prevesti ( sprdati se svojim umom ) onako kakav ti je um !

LJUBOTAN S

20.07.2015. 21:58

Da ga je preterao,bas preteraoga. Uporegjuje ;danasnu Rusiju -Putina sa ondasnje Srbije -Milosevica- Srbija kad je bila totalno izolirana,a uz to Jelcin predsenik Rusije. Pa gospodin Bilt ,zaboravi da nam kaze, kako je poicela Ukrainska Kriza-Nasilnicko svrgavanje ustavno izabranogpredsnika na slobodnim izborima

R.M.

20.07.2015. 22:11

Putin i Milošević su u krivu. A Tači, Hradinaj, Karl Bilt,... su u pravu. Svakog dana molim se Svevišnjem da te zlotvore nagradi za pravdu koju su učinili Srbima i svim ostalim narodima koji ginu u celom Svetu.

Нови Рас

20.07.2015. 22:15

Па што не "органитујете" неку "олују"...? Ааааа, покварио вам се ВЕНТИЛАТОР, а СУ-37 прави ТОРНАДО... отрежњујуће !!!

Branko Boskovic

20.07.2015. 22:19

Ova izvitoperena nakaza dozvoljava sebi da pomene Rusiju i jos da je uporedjuje sa Srbijom .Ekstremni olos

Јабре

20.07.2015. 22:33

Зли Слобо и Путин тврде да треба да се реговара а културни западњаци би етничко чишћење и геноцид.

Pero Situacija

20.07.2015. 22:43

Postoji red veličina, postoje kriterijumi, postoji značaj. kako je neumjesno da npr crv, miš,hrčak,žabac ocjenjuje sibirskog tigra.

Alla serber måste försvinna

20.07.2015. 22:49

И Милошевић вам је веровао кад сте обећавали "sprovođenjе zaštitnih mera za Srbe"... А оно мало Срба што није протерано и побијено ускоро ће ради сопственог опстанка бити на различите начине асимиловано. Као што се то дешавало под Млецима, Аустријанцима, Угрима... Прогнани Срби никад неће моћи да се врате на своја имања и у своје станове. Сада штитите Србе на Косову и Метохији? И, наравно, српске власти вам и даље верују...

Dragan

20.07.2015. 22:51

i ovaj politicar treba da se nazove " demokratom " tesko veona tesko..... kako gospodine nekome mozete priznati pravo na samostalnost putem referenduma a nekom ne ????? SRAM VAS BRE BILO vi demonkrate !!!

Djokic

20.07.2015. 23:11

Karle ti si poremecana osoba sa duplim standardima i govoris samo lazi.Sramno i bolesno je izvrtanje cinjenica.Samo si promenio dlaku ali ne i cud.Skojim pravom ti odlucujes da jedan narod ima pravo na samoopredeljenje a drugi narod da nema to pravo?Sta si ti BOG?.............................

Vesna

20.07.2015. 23:12

Upamtite belosvetske bitange , da Rusija nije Srbija , pa ni Putin nece moci da prodje kao Milosevic ! A ,ako ima Boga i kosmicke pravde valjda cete i vi , jednog dana, odgovarati za sva nedela i patnje ucinjene po celom svetu !

Mirko

20.07.2015. 23:17

Sa zapadnim hijenama samo sila radi. Oni samo taj jezik razumiju. Rusija je imala moralno pravo da ih sve unisti u potpunosti nakon nasrtaja na Rusiju i gubitka 25 miliona ljudi u 2 svetskom ratu. Ali se opet pribrala i obuzdala emocije. Meditum sledeci put ako nasrnu a krenuli su nece se izvuci od zasluzene kazne.

Dzo

21.07.2015. 00:27

@Mirko - Koga da unisti, ne kontam? Karla, Ukrajinu, Slavoniju, Dombas? De nam to malo objasni ziv bio.

URANIUM ADD

20.07.2015. 23:24

E pa vidi Karle Bilte... daleko je Putin od Miloševića, koga ste ubili u Hagu... i taj će vam se krvi napiti!!!Ja ti kažem!

Milos Lazic

20.07.2015. 23:25

Ti si jedna bitanga a Putin je toliko jak i pribran da mozete samo da ga mrzite i nista vise

Vlada

20.07.2015. 23:43

Slusajte samo visokog clana Bildembergove grupe kako rezi,ali Putin nije Milosevic,od Putina mozete da dobijete po zubima.......A tek kada vam bude sa Kinezima urusio Dolar koji nema nikakvo pokrice,e tu ce tek perje leteti...!!!!!

Realnost na terenu

21.07.2015. 09:44

@Vlada - Gospodine Vlado, bas tako. Rusenje dolara je mnogo blize nego sto i predpodstavljamo. Ne da ce da leti perje nego ce biti i velikih tektonskih poremecaja u "omerici". Naravno, ne treba zaboraviti da ce ista ta "omerika" biti veoma agresivna kada budu osetili da im najvazniji izvozni produkt dolar gibi primat. Svako dobro!

Mikiboy

20.07.2015. 23:54

Neslusajte uopste ovog coveka.On je totalno "odlepio"Prvo on je oduvek bio CIA-in covek a drugo on patoloski mrzi Rusiju i sav Slovenski narod.Istovremeno ima veliki strah od Rusa i nije u stanju da donosi objektivne zakljucke.Covek je previse zastranio u desno tako da ga cak nema vise ni u svedskoj politici.

Dragi

21.07.2015. 00:16

Vrlo je "oštrouman" g. Bilt kad kaže da je misija UNTAES u istočnoj Slavoniji bila uspešna samo ne kaže za koju stranu u sukobu a to je bila Hrvatska koja je posle dve godine dobila nazad tu teritoriju na upravljanje a Srbi tamo žive su dobili jedno veliko NIŠTA čak ni autonomiju. Zašto nije došao g. Bilt ili neko drugi sa Zapada u Vukovar da vidi kako hrvatski proustaški ekstremisti uništavaju ćirilične table na državnim institucijama? To je posledica te "uspešne" misije UN.

деспот

21.07.2015. 00:20

шведску звезду на северу су угасили руси пре пар стотина година-очигледно да господин билт и дан данас бауља у помрачини

nislija

21.07.2015. 00:35

Gospodine,a sta je vama lose uradio Milosevic,pa ste mu sliku stavili u Nirnberg gde je i Hitlerova slika,sta hocete time da uradite srpskom slobodarskom narodu,da nismo osvajali evropu?.

Crni

21.07.2015. 00:36

Ne gospodine Bilt u ovom danasnjem svetu koji se mnogo nerazlikuje od kamenog doba stvari stoje drugacije. U vreme Miloševica ste nasli razlog i bombardovali Srbe u Rep. Srbskoj pa onda na kraju bombardovali Srbiju i tako Miloševic izgubio sve ratove. E sada su stvari drugacije gosp. Bilt doticni gospodin Putin ima armiju i oruzija sasvim dovoljno da sravni vas Nato, kao i vasu rodnu kucu u Svedskoj. Tako da pregovaracka pozicija gos Putina se znatno razlikuje tako da od misije UN nema nista: )

Mex

21.07.2015. 02:38

Dal ovaj ima sta zajednickog s diplomatijom ? " Drustvo je u ekonomskom padu i postaje sve kriminalnije " ! Jer on to prica o IRAKU , KOSOVU , LIBIJI , TUNISU , SIRIJI , MUSLIMANSKOM delu BOSNE ... Pa to si hteo pravio , eto ti sada imas sto si hteo i imaces jos vise . Al sa Rusijom si jos mali da pravis takve planove , ti kao mali pijun iz cie !

BRANDON

21.07.2015. 02:40

Samo Rusija nije bjedna Srbija.....Milosevic nije sacuvao Kosovo.PUTIN JE VRATIO RASKO......tu je gospodo razlika......

Niko

21.07.2015. 02:43

Karl Bilt je cionista, a nedavno je u Rusiji stavljen na listu nepozeljnih diplomata. On laje na Putina jer su mu ugrozene investicije na Ruskom marketu bez kojih lako moze ostati, a Putin je zaprijetio da ce se to desiti uskoro i da ce njemu i drugima slicnim njemu biti zabranjeno da zaradjuju na Ruskoj berzi!

gradjanin

21.07.2015. 06:31

ta tema me zanima koliko i tvoje misljenje... u centru beograda ljudi stradaju u pozarima jer zive bez struje zbog kredita u francima... to me zanima, i cini veoma besnim...

из главе

21.07.2015. 07:02

значи Бљесак за украјинске Русе решава Украјину...како је то нацистички

DJ

21.07.2015. 07:27

Kaže "Prelazna administracija UN za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem (UNTAES) danas je takoreći zaboravljena, i to ne zato što je propala, već zato što je bila uspešna". A činjenica da Srba više nema na tom području je potpuno nebitna? Kada neko gleda jednostrano, usko i sa određenim ciljevima, onda se daju ovakvi komentari.

GorD

21.07.2015. 07:53

Klasičan S R B O M R Z A C ! Spodoba konzumira, uz jutarnju kafu i popodnevni čaj, redovnu dozu mržnje prema pravoslavcima.

boki

21.07.2015. 08:15

Bolji izraz bi bio Putin kao Klinton.Milosevic nije priznao Srbe u Hrvatskoj za razliku Klintona koji je priznao Albance u Srbiji...

izadje na videlo

21.07.2015. 08:34

sticajem istorijskih okolnosti zapad je imao prevagu nad istokom, i vojnu i ekonomsku, dobar deo srednjeg i novog veka! Svedoci smo neverovatnih promena u razvitku covecanstva i pomeranju ekonomije ka Istoku! To neminovno izaziva strah , zavist i bes kod ljudi kao sto je doticni gospodin Bilt! svedjani su kroz istoriju pokazivali aspiracije prema ruskim zemljama, cela dva veka, ali su ih Rusi oducili od tih stvari nanevsi im teske poraze!

goran5

21.07.2015. 13:11

@Milan - Ispiranje mozga je bilo dugotrajno i neuspešno, izuzev u tvom slučaju.

Blanka

21.07.2015. 09:15

Sada na politicku scenu pomocu Rusije hoce da se vrate oni koji su odavno vec na smetlistu istorije.. Tudje trgedije su im jedine stepenice uspeha

Сима

21.07.2015. 09:29

Мисија у Славонији је била "успешна" али за Хрвате јер сад тамо нема Срба.То би ти хтео и у Украјини да нема више Руса али Путин за разлику од Милошевића иза себе има НАЈВЕЋУ земљу на свету и ту сви ваши "планови" падају у воду драги Карле!

sunđer bob

21.07.2015. 09:29

Nastavak žestoke ideološke propagande.. A taj isti Milošević je bio zapadni faktor stabilnosti na Balkanu, glavni pregovarač, potpisnik svega što je od njega traženo.. I u svom okruženju je imao načelnike DB i vojske, visoke saradnike CIA, imao američkog narednika Legiju, predsednika vlade iz Amerike, gomilu stranih savetnika.. Bilt je u zabludi, Miloševiću su sve odredjivali Amerikanci, a Rusi čvrsto drže sudbinu u svojim rukama.. Bez zapadnih uzdanica a la Balkan, koji su uništavali svoje..

nislija

21.07.2015. 09:36

Pojma ti nemas sa poredjenjem situacije, pored mnogih suprotnosti jedna je najbitnija TI NE MOZES I NEDA PUTIN DA SE VI MESATE. Zauzeo i svi vi zanemeli, zauzeo i to bez ispaljenog metka. O cemu TI pricas.

Transporter

21.07.2015. 09:56

Bio sam toliko siguran da ce te ga se domoci pa nisam hteo da rizikujem da doputujem prevremeno. Moram da pitam da prekinem ovu agoniju, da li mu je potreban lekar specialista, po njegovoj zelji.

gvatemala

21.07.2015. 10:15

"dragi karle - gledam te odozdo iz pakla, i istinski ti se divim - ti kako zines slazes - svaka ti cast - cekam te nestrpljivo da razmenimo iskustva" jozef gebels

Zika

21.07.2015. 11:20

@gvatemala - Karl Bilt je politicar svetskog kalibra. Ja prosto verujem da covek zna sta govori. Vodeci je Svedjanin a poznat je u vascelom svetu gde se kroji sudbina sveta. Bilt znaci slika. To vec nesto govori.

pericazavrsioskolu

21.07.2015. 11:35

Poredjenje mu je kao "šljiva i lubenica su voće?" E sad, po mojim saznanjima g.K.B. je diplomata srednje pameti, što je pokazao na našem primeru.

trudbenik

21.07.2015. 12:17

Prijatelju Bilte Karle,posto si kao diplomata,pa jos demokrata i ajde Putin kakav je takav je necemo o tome,a sto ne rece nesto o Busu,Obami,Bleru,Kameronu,Sarkoziju o silnim ratovima sto ste izazvali Vi iz Nato pakta pocev od Iraka,Libije,Arapskog tkz,proleca.,Sirije.Sto stvoriste ISIS. Izazivate haose i nista vise,sejete mrznju unedogled samo zato sto smatrate sebe pametnim ,mudrim i da ste uvek u pravu, a zapravo ste jastrebovi rata,huskaci,stvaraoci kriza,haosa i bede..

Raje

21.07.2015. 19:54

@trudbenik - Sve se slazem. Samo jedna ispravka, Svedska nije u NATO-u. Iako se Bildt za to zalagao dok je bio ministar spoljnih poslova. Sada je bivsi politicar koji ceka da mu neko ponudi neki unosan posao, napr u EU.

Miladin

21.07.2015. 12:24

Svedjani ce steci pravo na diskusije kad vrate svo zlato Jevrejima koje su uzeli kada su pravili ratne masine za Hitlera.

Bojanic89

21.07.2015. 12:33

Nije Putin kao Milosevic nego vi hocete sa Rusijom kao sa Jugoslavijom. Ali posto su Rusi malo pametniji, bogatiji i veci, malo sutra cete!

Petar

21.07.2015. 12:41

Pa ako si ti Biltu normalan onda ja ne znam nista. Gospodin Putin je svetska politicka i hriscanska velicina svih vremena. Biltu Idi leci se covece.

Zoran

21.07.2015. 13:47

Pa onda primenite isto resenje.Bombardujte Rusiju kao sto ste Srbiju.Normalno to ne smete jer bi I vas mnogo zabolelo.Putin radi isto sto I vi licemeri jedni.

ss

21.07.2015. 14:29

Hajde kukavice pokušajte malo Putina ponizavati kao Miloševića :) Bilo bi kuku lele !

Zika

21.07.2015. 15:37

@ss - Karl Bilt prosto zraci inteligencijom i aristokratskim drzanjem. Vidi se da je covek dosao na visoke polozaje meritokratski a ne patijski. Sposobnost je jedina dimenzija po kojoj se na Zapadu sposoban covek filtririshe.

Pig on the wing

21.07.2015. 19:54

@ss - Prestani da citas bajke i pogledaj svet oko sebe. Lik je mason i kriminalac sa dozvolom da organizuje ratove i nedace po celom svetu. Sta je tu "aristokratsko" i uzviseno?

vlada

21.07.2015. 15:40

Tako "visoki" funkcioner, a toliko malo znanja! Kao prvo "hrvatska" nikada nije bila država, osim ako ne računate onu fašističku /hitlerovu/ u kojoj je KONSTITUTIVAN /srpski/ narod tražio, legitimno, svoje pravo na opredelenje na SVOJOJ teritoriji! To pravo mu danas ne date ni u Srbiji, i još mu otimate deo teritorije! I šta je tu loše - kao Milošević!? Jedino , što Putinu možete da "pljunete pod prozor"! Ne bojte se za Krajinu, nismo je zaboravili!

Dragan

22.07.2015. 12:12

@vlada - Naravno da nismo zaboravili..Krajina je samo bila odgovor srpskog naroda, da ne zeli da prodje kao preci mu u NDH.Tudjmanova Hrvatska je u mnogo cemu podsecala na NDH.Strpljivo su cekali priliku 50 godina da dobiju sansu uz pomoc ovakvih kao sto je Karl Bilt da je ponovo obnove i to opet preko nasih ledja i nazalost vratova.Isterati 300,000 ljudi sa svojih ognjista, pri tom slaviti tako nesto..Da li tu postoji zdrava pamet?!

Zika

21.07.2015. 20:18

@sale - Treba se posteno reci da je Milosevic glavni krivac za bezanje Srba iz Oluje.

Realista

22.07.2015. 11:08

@sale - @sale: Мислиш "истина"? Овај "лепи дотерани дечко"је увек говорио само "истину"!

boban zg

22.07.2015. 00:54

@Miki - Sve za novce,ovaj i ostali su digli putina u zvijezde,,do plafona samo zato da bi klepili lovu,,lazu narod da bi izmamili milijarde,,boli obican narod u USA ko je Putin i sta radi,oni pojma nemaju niti ih interesuje Ukrajina,Gruzija i ostali,,to se samo jedan sloj drustva bogati na tim izjavama a usput namjerno dizu rejting ovome..

mili

22.07.2015. 09:20

da zapad je uvek u pravu..ne razumem zasto uvek moraju da spominju Srbiju ili nekoga iz Srbije.Sve te drzave koje su postale nezavisne podsticajem zapada postale su kriminalisticke..Kosovo, Bosna-zona pod Bosnjacima..Vehabije, Isis itd, Avganistan- droga, Irak je unisten, Crna Gora-razne mafije.Putin zeli dobro svom narodu i jaku Rusiju dok Ameri misle kako bi vladali citavim svetom i svaki dan krivi su za jedan novi rat u svetu