Kalijum-jodida u Srbiji sada nema: Štiti samo od radioaktivnog joda i to samo štitnu žlezdu

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 18:16

Kalijum-jodida u Srbiji sada nema: "Štiti samo od radioaktivnog joda i to samo štitnu žlezdu"

Iako su usled ukrajinske krize građani u Srbiji počeli da traže neke lekove, prema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škodrić, nakon apela nadležnih, to više nije slučaj.

"Imamo sve vrste lekova u dovoljnim količinama, kako za redovno zdravstvo, tako i za kovid. Ukoliko dođe do povećanog povlačenja, građani na taj način samo bespotrebno stvaraju veštačke nestašice, a u kućnim uslovima ti lekovi propadaju", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sanja Radojević Škodrić i poručuje da nema potrebe nabavljati velike količine lekova.

Sanja Škodrić je istakla da je država obezbedila sve zalihe, za tri do šest meseci, u zavisnosti od roka, jer neki lekovi imaju kraći, neki duži rok trajanja. Dodala je da, osim toga, postoji domaća proizvodnja mnogih lekova, kao i da su još tokom korone obezbeđena i alternativna tržišta.

Ponovila je da svih lekova ima, a da su sporadično nastaju nestašice pojedinih lekova nevezano za kovid i ukrajinsku krizu, te da je to potpuno normalno.

Da građani ne treba da prave zalihe lekova poručuje i klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović.

"Građani koji imaju hroničnu terapiju treba da imaju lek dostupan za narednih mesec dana, sve zalihe pravljene preko toga su potpuno nepotrebne", ukazao je Stojanović. On se osvrnuo na lek kalijum-jodid, navodeći da u slučaju ispaljivanja nuklearnih raketa može doći do kontaminacije sredine radioaktivnim jodom i da tada ovaj lek može biti od pomoći.

"Može biti od pomoći jer će se iz tablete kalijum-jodida osloboditi jod koji će preuzeti naša štitna žleda. Mi ćemo štitnu žlezdu 'napuniti' i ona neće moći da preuzme nijedan drugi jod, pa ni radioaktivni. Na taj način sprečavamo dolazak radioaktivnog joda u štitnu žlezdu i dugoročne posledice, a najgora posledica bi bila razvoj karcinoma štitne žlezde", objasnio je Stojanović.

Ipak, naveo je da kalijum-jodid nije svemoguć lek i da ne može pomoći u zaštiti od drugih radioaktivnih supstanci koje se oslobađaju prilikom nuklearnih napada.

"Kalijum-jodid može da zaštiti samo od radioaktivnog joda i to samo štitnu žlezdu. Tog leka trenutno u Srbiji nema, verujem da ćemo ga nabaviti, ali građani to ne treba da kupuju, niti uzimaju na svoju ruku. U slučaju da to toga dođe (nuklaernog napada), nadamo se da neće, trebalo bi da postoji ozbiljan sistem obaveštenja građana kako da se ponašaju u takvim situacijama, a jedna od mera je i uzimanje kalijum-jodida u cilju zaštite štitne žlezde", rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.