Izvor: RTS, 27.Jun.2022, 12:52

Kako u krizi "plivaju" mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća obeležavaju svoj dan. Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede rekla je za RTS da su mala i srednja preduzeća u Srbiji imala težak perid tokom kovid krize, sada je došla situacija koja se na njih reflektuje kroz cenu energenata, i napomenula da se ove godine radi nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća.
Posle teškoća koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, mala i srednja preduzeća bore se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa izazovima koje je u poslovanje unela ukrajinsko-ruska kriza.

Nedavno je Vlada usvojila mere kako bi pomogla domaćim preduzećima koja su usmerena na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije, međutim, i druga trpe posledice krize.
Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su mala i srednja preduzeća u Srbiji imala težak period tokom kovid krize, sada je došla situacija koja se na njih reflektuje kroz cenu energenata.
Prema njenim rečima, važno je da Vlada Srbije prati situaciju i reaguje merama i to će raditi u budućnosti:
"U toku kovida, blagovremenim merama uspeli smo da sačuvamo mala i srednja preduzeća i zaposlenost. Od 16. marta do 5. aprila 2020. imali smo pad od 20.000 zaposlenih, taj trend smo uspeli da preokrenemo, do kraja maja vratili smo zaposlenost, na kraju godine mala i srednja preduzeća u 2020. zabeležila su rast sva tri bitna parametra – i zaposlenost i broja preduzeća, i bruto dodate vrednosti, bio je usporen zbog okolnosti tokom kovida ali i u toj kriznoj godini ostvarili su dobre rezultate."
Podrška za preduzeća Objašnjava da kao što je bila situacija i u kovid krizi, sada se prati situacija i gleda se koji su to sektori koji su najpogođeniji, u vreme kovid krize reagovalo se posebno za sektor turizma, saobraćaja, ugostiteljstva.
U ovom trenutku se vodi računa o obezbeđivanju energenata i adekvatnih cena koje naša privreda može da izdrži, to je glavni fokus, ako bude potrebe za specifičnim merama i u tom pravcu će se reagovati, dodaje ona.
Krediti za nabavku polovne opremeU prethodnom periodu je mnogo urađeno na programima podrške koji se svake godine sprovode sa sve više sredstava, kaže Katarina Obradović Jovanović. Postoji poseban sajt Ministarstva privrede gde su informacije o svim vidovima podrške, svih organa države.
Naglašava da je Ministarstvo privrede jedan od najvećih davalaca podrške, programi su usmereni na početnike, žene i mlade, tu je i podrška razvoju poslovanja, u prerađivačkoj industriji.
"Trenutno je u toku najvažniji program – podrška za nabavku opreme, ove godine imamo dodatna sredstva, 10 miliona evra od EU, tako da sa 3,1 milijardu dinara očekujemo da ćemo najmanje četiri puta više investicija podržati", navela je.
Koncept je jednostavan: deo su bespovratna sredstva, u ovom slučaju 25 odsto, 5 odsto je sopstveno učešće korisnika, a ostatak je povoljni kredit banaka ili lizing kuća koje učestvuju u programu. 
Nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća Pomoćnica ministra privrede napominje da su 99,9 odsto svih preduzeća u Srbiji su mala i srednja preduzeća, zapošljavaju oko dve trećine nefinansijskog sektora:
"Ove godine radimo novu strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća. Radili smo analizu u prethodnom petogodišnjem periodu, od 2015. do 2020. šta se dešavalo sa sektorom malih i srednjih preduzeća – da li raste, zadovoljni smo rezultatima, sektor raste, uvećan je za četvrtinu, petinu, zavisno koji parametara koje gledamo, broj je porastao za 25 odsto, zaposlenost za 20 odsto, BDV za 60 odsto."
Smatra da je "Otvoreni Balkan" još jedna šansa za mala i srednja preduzeća, regionalno povezivanje je važno, prvi izvoz se logično dešava na okolna tržišta, važno je da postoji što manje barijera, suštinski može da dovede do povećanja konkurentnosti. 
O IT sektoruVećina IT firmi spada u grupu MSP, to su sektori za koje očekujemo da budu nosioci razvoja, najveća vrednost nastaje u građevini i u prerađivačkoj industriji, i to u prehrambenoj, ističe Katarina Obradović Jovanović.
Važno je, kako kaže, da podrška ovom sektoru u budućnosti raste.
Odgovarajući na pitanje da li su zarade počele da sustižu javni sektor, ona kaže da jesu, ne tempom koji bi svi voleli, pogotovo u delatnostima IT, pitanje radne snage je glavni problem.
Prema njenim rečima, u doba kovid krize, broj zaposlenih na neodređeno vreme konstantno se povećavao.
Migracije su izazov Migracije su dosta izazovne za našu zemlju, rekla je pomoćnica ministra. Jedno istraživanje je pokazalo da svaki 5. stanovnik rođen na Zapadnom Balkanu živi u inostranstvu, kod nas ima povratni trend, digitalizacija tu pruža velike mogućnosti. 
Možete iz Srbije da radite za bilo koju svetsku kompaniju, kaže Katarina Obradović Jovanović i zaključuje:
"Migraciju ne treba shvatiti kao negativnu, treba da postoji razmena, da postoji želja da se živi u svojoj zemlji i da se vrate sa novim iskustvima, a bitno je da postoje adekvatni uslovi da što više mladih bira svoju zemlju kao svoje mesto života."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.