Još jedna evropska država stala u red za patriot

Izvor: B92, 29.Jan.2024, 15:34

Još jedna evropska država stala u red za "patriot"

Slovačka želi da razgovara sa SAD o kupovini raketnog PVO sistema "patriot“ kao deo dugoročnog plana odbrane svog neba.

To je izjavio ministar odbrane Slovačke Robert Kalinak, prenosi Rojters.

On je govoreći na državnoj RTVS u nedelju kazao da Slovačka želi da iskoristi popust za moguću kupovinu jurišnih helikoptera koji je dobila prošle godine od SAD.

Popust je dobijen nakon što je zvanična Bratislava poslala svoje penzionisane lovce MiG-29 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i PVO sistem S-300 Ukrajini.

"Započeli smo razgovore o tome da li bismo mogli taj popust da iskoristimo i za sistem patriot", kazao je Kalinak.

Bratislava je primila prošle godine ponudu od SAD za 12 novih helikoptera bel AH-1Z viper sa popustom od dve trećine cene, a deo cene pokriven je programom SAD za finansiranje strane vojne pomoći nakon što je poslala svoje stare lovce Ukrajini.

Ta ponuda je stigla pre nego što je nova vlada, čiji je deo i Kalinak, preuzela mandat u oktobru 2023. Vlada premijera Roberta Fica obustavila je davanje vojne pomoći Ukrajini iz zvaničnih državnih zaliha.

Kalinak je rekao da su helikopteri o kojima se govori ofanzivno sredstvo, dok bi Slovačkoj prioritet trebalo da bude odbrana, a naročito protivvazdušna odbrana, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.