Jači Severni tok udar za Evropu

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jači Severni tok "udar" za Evropu

Planirano udvostručenje kapaciteta gasovoda Severni tok je loša vest za Evropu, smatra evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič.

Udvostručenje kapaciteta tog gasovoda će, kako je rekao Šefčovič označiti kraj za tranzit gasa preko Ukrajine i naštetiti energetskoj bezbednosti, jer će se broj tranzitnih ruta smanjiti sa tri na dve, prenosi evropski portal "EUobzerver".

Osim prodaje gasa Evropskoj uniji preko teritorije Ukrajine, Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe koristi još dve rute, a to su gasovod Severni tok, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke, i gasovod preko teritorije Belorusije, podseća evropski portal.

Kraj ukrajinske tranzitne mreže bi uzrokovao više milijardi evra godišnjih gubitaka za Ukrajinu, u vidu izgubljenih traniztnih taksi, što bi pogoršalo siromaštvo i nestabilnost u toj državi, a takav razvoj situacije bi koštao i druge evropske tranzitne države, naročito Slovačku, ocenjuje EUobzerver.

U slučaju povećanja kapaciteta Severnog toka, centralna Evropa bi se, prema mišljenju Šefčoviča, suočila sa potpunom gasnom neravnotežom, budući da bi, kako je objasnio, ođednom morala da tranzitne države transformiše u države-krajnje korisnike, zbog čega bi došlo do zagušenja jer infrastruktura za to nije spremna.

"Iz tog razloga, postoji ekonomski smisao za modernizaciju tranzitne rute preko Ukrajine, jer već imamo infrastrukturu koja je zastarela i koju možemo obnoviti", izjavio je evropski komesar za energetiku.

Njegovi komentari su usledili nakon što je Rusija prošle nedelje potpisala dva neobavezujuća memoranduma, od kojih je prvi potpisan sa evropskim kompanijama E.ON, OMV i Šelom o udvostručenju kapaciteta Severnog toka sa 55 milijardi kubnih metara godišnje na 110. Drugi memorandum je potpisan sa Grčkom o izgradnji novog gasovoda koji će povezati jugoistočnu Evropu sa Turskom (Turski tok).

Kako prenosi "EUobzerver", oba memoranduma su dizajnirana sa ciljem da se obustavi tranzit gasa preko Ukrajine, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u decembru prošle godine izjavio da će 2020. godini obustaviti tranzit gasa preko ukrajinske teritorije.

Jedan deo gasa će se, dodaje se u tekstu, isporučivati preko Severnog toka, a ostatak preko Turskog toka, novog gasovoda koji će ići ispod Crnog mora do tursko-grčke granice.

Turski tok, podseća EUobzerver, predstavlja zamenu za ranije najavljen projekat Južni tok, čiju je izgradnju Putin obustavio prošle godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.