Izraelski model za Ukrajinu: Oglasio se Vašington i objasnio šta nudi

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 09:30

"Izraelski model" za Ukrajinu: Oglasio se Vašington i objasnio šta nudi

Zapadne države prave multilateralni model, tzv "izraelski model" za pružanje bezbednosnih garancija Ukrajini.

Ovo je saopštio Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država.

"Koncept je da će Sjedinjene Države, zajedno sa drugim saveznicima i partnerima, kao deo multilateralnog sporazuma, dogovoriti sa Ukrajinom o dugoročne bilateralne obaveze u sferi bezbednosti ", rekao je Saliven na brifingu u Beloj kući.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znači da će SAD "pružati različite oblike vojne pomoći, deliće obaveštajne podatke i informacije, pružati podršku u sajber prostoru i druge oblike materijalne podrške kako bi Ukrajina mogla da se brani i da spreči buduću agresiju".

Američki predsednik Džozef Bajden namerava da razgovara o "izraelskom modelu” bezbednosnih garancija u Viljnusu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, partnerima iz G7 i drugim saveznicima, dodao je Saliven.

Nakon toga, sledi "udubljivanje u detalje ovih razgovora i razgovori sa Ukrajinom" kako bi se sastavili uslovi podrške. Na kraju, ovo pitanje će morati da se usaglasi sa Kongresom, pošto takva podrška "zahteva resurse".

Pitanje obezbeđivanja bezbednosnih garancija Ukrajini razmatra se u pozadini priprema za samit NATO koji počinje 11. jula u Viljnusu. Kijev sa samita čeka poziv u alijansu, iako priznaje da neće moći da postane član do okončanja sukoba sa Rusijom. Džozef Bajden smatra da je pitanje prijema Ukrajine u NATO preuranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.