Iz Ukrajine zagmeli i poslali jasnu poruku: To je protiv pravila

Izvor: B92, 29.Avg.2023, 08:28

Iz Ukrajine "zagmeli" i poslali jasnu poruku: To je protiv pravila

Ukrajina se snažno protivi nametanju bilo kakvih ograničenja susednih država na uvoz svojih žitarica nakon što zabrana EU prestane da vredi 15. septembra.

To je rekao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Indeks.

Nakon što je sukob Rusije i Ukrajine blokirao ukrajinske luke na Crnom moru, velike količine ukrajinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žitarica, koje su jeftinije od useva u EU, ostale su u srednjoj Evropi zbog uskih grla u logistici pogodivši cene i prodaju lokalnih poljoprivrednika.

EU je u maju dopustio Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, semenki uljane repice i suncokreta na lokalnim tržištima do 15. septembra, dok je dopustio tranzit tereta za izvoz na druga odredišta. Pet zemalja sada želi produženje te zabrane do kraja godine, a neke su zapretile uvođenjem sopstvenih ograničenja ako Brisel ne preduzme mere.

Ministar spoljnih poslova Kuleba rekao je da se Kijev "odlučno protivi" takvim potezima.

"Tim potezom prekršiće se pravila zajedničkog tržišta", rekao je Kuleba tokom posete češkoj prestonici. "Tim će se potezom prekršiti sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU, ići će se protiv načela solidarnosti", dodao je.

Naveo je i da je Ukrajina spremna da traži rešenja, ali da žitarice ne bi trebalo da budu taoci domaćih političkih procesa u uključenim zemljama.

Pročitajte više:

"Ne zanima nas EU – reći ćemo 'ne' Ukrajini"

Svaka od 5 država ima svoje interese kada je reč o uvozu iz Ukrajine: Bugarska zabranila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.