Istraga o padu aviona, Kijev i Moskva se optužuju

Izvor: Prva.rs, 19.Jul.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o padu aviona, Kijev i Moskva se optužuju

Proruske snage i međunarodni posmatrači još nisu postigli dogovor o bezbednosnoj zoni oko mesta u istočnoj Ukrajini gde se srušio malezijski avion, rekli su danas njihovi predstavnici.
Uspostavljanje ove zone na mestu gde je u četvrtak poginulo svih 298 putnika i članova posade kada se srušio boing 777 od ključne je važnosti za očuvanje dokaza koji su potrebni da bi se utvrdio uzrok nesreće.

Šef ukrajinske službe bezbednosti Valenin Naljvajčenko ranije je izjavio da se nastavalju razgovori između zvaničnika iz Rusije, Ukrajine i OEBS-a o formiranju zone od 20 kvadratnih kilometara oko mesta nesreće kako bi se omogućilo uklanjanje tela.

Međutim, zvaničnik samoproglašne Donjecke Narodne Republike Sergej Kavtaradze je rekao da dogovor nije postignut, uprkos razgovorima.

"Nema bezbednosne zone. Radi se o regionu koji je blizu borbenih dejstava. Tamo se odvijaju vojne operacije", izjavio je on za Rojters.

Portparol OEBS-a Mihael Mocijurkiv je kazao da za sada ne postoji sporazum o bezbednosnoj zoni, ali da je "to definitivno jedno od prioritetnih pitanja".

Međunarodnim posmatračima OEBS-a dozvoljen je delimičan pristup mestu nesreće, ali im naoružane proruske snage nisu dozvolile da odu dalje zbog "njihove sopstvene bezbednosti".

Švajcarski predstavnik OEBS-a Tomas Greminger je izjavio da je 17 posmatrača dobilo ograničeni pristup nesreće u trajanju od 75 minuta, ali da su se posle toga povukli u Donjeck zbog bezbednosnih razloga.
Kijev: Pobunjenici uništavaju dokaze Vlada u Kijevu optužila je danas proruske snage u istočnoj Ukrajini da pokušavaju da unište dokaze na mestu pada malezijskog aviona, kao i za odnošenje 38 tela s tog mesta.

"Vlada Ukrajine zvanično tvrdi da teroristi, uz pomoć Rusije, pokušavaju da unište dokaze međunarodnih zločina", navedeno je u današnjem saopštenju ukrajinske vlade, a prenosi Rojters.

"Prema vladinim podacima, teroristi su odneli 30 tela u mrtvačnicu u Donjecku, navodi se u pomenutom saopštenju, uz optužbu da su stručnjaci "s jakim ruskim akcentom" pretili kako će sami obaviti autopsiju.

Danas je u Kijev stigla grupa specijalista iz Malezije kako bi pružila pomoć u istrazi o boinga malezijske kompanije "Malezija erlajnz" sa 298 putnika i članova posade na teritoriji istočne Ukrajine.

Malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Lai ranije je rekao da će u Ukrajinu biti poslato 62 stručnjaka, međutim šef delegacije je kazao da ih je stiglo dvostruko više (131) iz različitim malezijskih državnih struktura.
U međuvremenu je holandski ministar spoljnjih poslova Frans Timermans stigao u Kijev sa timom od 15 istražitelja.

SAD smatraju da je avion pogodila raketa zemlja-vazduh ispaljena sa teritorije pod kontrolom proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još nema dogovora o zoni bezbednosti

Izvor: Politika, 19.Jul.2014

BEOGRAD – Proruske snage i međunarodni posmatrači još nisu postigli dogovor o bezbednosnoj zoni oko mesta u istočnoj Ukrajini gde se srušio malezijski avion, rekli su danas njihovi predstavnici...Uspostavljanje ove zone na mestu gde je u četvrtak poginulo svih 298 putnika i članova posade kada...

Nastavak na Politika...

Posmatrači OEBS-a na mestu pada aviona

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2014

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su danas da im je dozvoljen veći pristup mestu pada malezijskog aviona u Ukrajini, mada su ih naoružane osobe sprečile da dođu do nekih ostataka letelice.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Tela trule na toploti; Posmatrači OEBS na mestu pada aviona; Kijev i Moskva se optužuju

Izvor: Prva.rs, 19.Jul.2014

Proruske snage i međunarodni posmatrači još nisu postigli dogovor o bezbednosnoj zoni oko mesta u istočnoj Ukrajini gde se srušio malezijski avion, rekli su danas njihovi predstavnici.. Uspostavljanje ove zone na mestu gde je u četvrtak poginulo svih 298 putnika i članova posade kada se srušio...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.