Iran savetuje Ukrajinu da ne žrtvuje interese za politiku širenja SAD i NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023, 19:39

Iran savetuje Ukrajinu da ne žrtvuje interese za politiku širenja SAD i NATO

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani odbacio je danas optužbe o isporuci vojne opreme Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini i opisao ekspanzionističku politiku NATO-a kao osnovni uzrok krvavog sukoba između dva suseda.

Politika Islamske Republike u vezi sa pitanjem Ukrajine zasnovana je na nepodržavanju rata i nepodržavanju jedne strane protiv druge, rekao je Kanani novinarima, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je iranska agencija FARS.

Diplomata je izrazio nadu da ce ukrajinske vlasti sagledati osnovni uzrok krize i da neće žrtvovati interese Kijeva u korist ekspanzionističke politike Amerike i NATO-a usvajanjem ispravnog političkog pristupa.

Portparol je odbacio navode o slanju dronova koje bi Rusija koristila u ratu u Ukrajini, izražavajući spremnost Teherana da razgovara sa Kijevom kako bi se rešili nesporazumi.

Iranski zvaničnici su u više navrata odbacili tvrdnje Kijeva i zapadnih saveznika da Teheran prodaje oružje Rusiji koje ce se koristiti u tekucem ratu protiv Ukrajine, ističući da takvi navodi imaju za cilj da legitimišu vojnu pomoć Zapada Kijevu.

Oni su ponovili da Teheran neće pomoći nijednoj strani u rusko-ukrajinskoj krizi i upozorili da ce naoružavanje Moskve ili Kijeva produžiti sukob između dva suseda.

Još u septembru prošle godine, iranski predsednik Sejed Ebrahim Rejesi upozorio je da širenje Severnoatlantskog saveza (NATO) predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti i bezbednosti nacija. Iranski predsednik opisao je ekspanzionističku politiku NATO-a kao jedan od uzroka nesigurnosti u različitim delovima sveta.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.