Iran priznao da je srušio ukrajinski avion u kome je poginulo 176 putnika i članova posade

Izvor: Večernje novosti, 11.Jan.2020, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran priznao da je srušio ukrajinski avion u kome je poginulo 176 putnika i članova posade

Iranska televizija objavila je saopštenje iranske vojske, u kome se kaže da je reč o ljudskoj grešci, uz izvinjenje porodicama poginulih Iranski zvaničnici priznali su da su "nenamerno" srušili avion sa 176 putnika i članova posade, nedugo po poletanju iz Teherana u utorak. Iranska televizija objavila je saopštenje iranske vojske, u kome se kaže da je reč o ljudskoj grešci, uz izvinjenje porodicama poginulih.Takođe, navodi da je greškom procenjeno da je avion >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde."U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.Pročitajte još - Ovako oboren ukrajinski avion: Njujork tajms objavio snimak eksplozije na letelici (VIDEO) U "boingu 737" ukrajinske aviokompanije stradalo je 82 Iranaca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca. Avion se srušio nedugo nakon iranskog napada na američke baze u Iraku, a Vašington je objavio nedugo posle nesreće das veruje da je avion srušen sa dva iranska projektila, što je Teheran prvo dematovao, a sada potrvdio.NEOPROSTIVA GREŠKA Iranski predsednik Hasan Rohani objavio je kako Iran žali zbog ove katastrofalne greške i izrazio saučešće porodicama žrtava. On je najavio nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za "neoprostivu grešku". TUŽAN DAN Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izrazio je "duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće" porodicama žrtava zbog nenamernog rušenja aviona. On je istakao kako je "ljudska greška u vreme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a" dovela do incidenta. - Tužan dan - napisao je na Tviteru. TRUDO: OČEKUJEM PUNU SARADNjU IRANSKIH VLASTI Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je da očekuje punu saradnju iranskih vlasti u istrazi o padu ukrajinskog putničkog aviona iznad Teherana, prenosi Si-En-En. Trudo je u saopštenju naveo da je obaranje aviona u Iranu, kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade, od kojih veliki broj Kanađana, nacionalna tragedija i da svi građani Kanade zajedno tuguju. "Kanadska vlada očekuje punu saradnju od iranskih vlasti", istakao je Trudo. UKRAJINSKA AVIOKOMPANIJA: NISMO SUMNjALI NI SEKUND Predsednik ukrajinskog "Internešnal erlajnza" saopštio je da nikada nije verovao da je posada njihovog aviona boing 737-800, koji je oboren iznad Teherana, izazvala pad, u kojem je nastradalo svih 176 putnika i članova posade. "Ni na sekundu nismo sumnjali da su naša posada ili naš avion izazvali takvu strašnu avionsku nsreću. To su bili naši najbolji ljudi. Najbolji", napisao je predsednik Internešenal erlajnsa u saopštenju koje je objavio na društvenim mrežama.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Iran i avionska nesreća: Ukrajinski avion greškom oboren, priznala iranska vojska

Izvor: Danas, 11.Jan.2020

Getty ImagesIran had previously denied it was a missile strike that downed the Ukrainian jet Iranska vojska nenamerno je oborila ukrajinski putnički avion u kojem je poginulo 176 putnika, objavila je državna televizija Irana. U saopštenju iranske vojske se navodi da se radilo o grešci prouzrokovanoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.