Iran priznao da je srušio ukrajinski avion u kome je poginulo 176 putnika i članova posade

Novosti Online/ Agencije

11. 01. 2020. u 06:55

Iranska televizija objavila je saopštenje iranske vojske, u kome se kaže da je reč o ljudskoj grešci, uz izvinjenje porodicama poginulih

Иран признао да је срушио украјински авион у коме је погинуло 176 путника и чланова посаде

Foto AP/Ebrahim Noroozi

Iranski zvaničnici priznali su da su "nenamerno" srušili avion sa 176 putnika i članova posade, nedugo po poletanju iz Teherana u utorak.

Iranska televizija objavila je saopštenje iranske vojske, u kome se kaže da je reč o ljudskoj grešci, uz izvinjenje porodicama poginulih.

Takođe, navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

U "boingu 737" ukrajinske aviokompanije stradalo je 82 Iranaca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca.

Avion se srušio nedugo nakon iranskog napada na američke baze u Iraku, a Vašington je objavio nedugo posle nesreće das veruje da je avion srušen sa dva iranska projektila, što je Teheran prvo dematovao, a sada potrvdio.

NEOPROSTIVA GREŠKA

Iranski predsednik Hasan Rohani objavio je kako Iran žali zbog ove katastrofalne greške i izrazio saučešće porodicama žrtava. On je najavio nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za "neoprostivu grešku".

TUŽAN DAN

Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izrazio je "duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće" porodicama žrtava zbog nenamernog rušenja aviona. On je istakao kako je "ljudska greška u vreme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a" dovela do incidenta.

- Tužan dan - napisao je na Tviteru.


TRUDO: OČEKUJEM PUNU SARADNjU IRANSKIH VLASTI

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je da očekuje punu saradnju iranskih vlasti u istrazi o padu ukrajinskog putničkog aviona iznad Teherana, prenosi Si-En-En.

Trudo je u saopštenju naveo da je obaranje aviona u Iranu, kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade, od kojih veliki broj Kanađana, nacionalna tragedija i da svi građani Kanade zajedno tuguju.

"Kanadska vlada očekuje punu saradnju od iranskih vlasti", istakao je Trudo.


UKRAJINSKA AVIOKOMPANIJA: NISMO SUMNjALI NI SEKUND

Predsednik ukrajinskog "Internešnal erlajnza" saopštio je da nikada nije verovao da je posada njihovog aviona boing 737-800, koji je oboren iznad Teherana, izazvala pad, u kojem je nastradalo svih 176 putnika i članova posade.

"Ni na sekundu nismo sumnjali da su naša posada ili naš avion izazvali takvu strašnu avionsku nsreću. To su bili naši najbolji ljudi. Najbolji", napisao je predsednik Internešenal erlajnsa u saopštenju koje je objavio na društvenim mrežama.


CRNE KUTIJE OBORENOG AVIONA BIĆE DEKODIRANE U FRANCUSKOJ

Crne kutije ukrajinskog putničkog aviona, koji je oborila iranska vojska kod Teherana, biće poslate u Francusku na dekodiranje.

To je izjavio šef istražnog odbora iranske službe civilne avijacije Hasan Rezajefar, kako ga je citirala agencija Irna.

Iranska televizija IRIB je istovremeno objavila, pozivajući se na neimenovane izvore, da konačna odluka o slanju crnih kutija u inostranstvo još nije doneta, prenosi Tass.

Iran je danas objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Ненад

11.01.2020. 09:00

@Mirjana - Ево ја да ти објасним: ненамерно значи када није са намером. Ваљда си сада схватила.

gz

11.01.2020. 10:13

@Mirjana - Pogresili i priznali. Za razliku od Cia/Nato koji ubijaju civile ali ne grese.

Gagi

11.01.2020. 08:00

Molim vas kako neko može tek tako da se izvinjava za nedužne žrtve projektila , ako ništa drugo DEBELA ODŠTETA...naravoučenije....ne letite ni blizu ovih krajeva...STRAŠNO !!!

Istina

11.01.2020. 08:11

Kako je istina surova, napadaju vojne amer. baze u Iraku a ruše civilne avione u Teheranu.Samo Rusija, Iran i Srbija su negirali da su Iranci krivi za rušenje civilnog aviona u Iranu, zato jer im je zajednički neprijatelj USA.

Somborac

11.01.2020. 08:40

@Istina - Naravno da smo negirali. Ili jako brzo zaboravljamo sa kojim lažima su bombardovali RS, SRB i CG. I otelu nam skiro 20% teritorije. O drugim svetskim lažima neću ni da započinjem, trebalo bi mi makar 10 steanica A4. Ne, Ameri su tako dobri pošteni i miroljubiv narod koji gleda samo svoja posls

Mire

11.01.2020. 09:09

@Istina - Svako je nedužan dok se ne dokaže suprotno. A Amerika je i pre optuživala druge bez dokaza, tako da nije baš lako im verovati.

Komunistička partija Jugoslavije

11.01.2020. 09:12

@Istina - Skoro celom svetu je zajednički neprijatelj USA a samo ti to negiraš i pišeš kao da je USA neprijatelj samo Srbiji, Kini, Rusiji i Iranu.

Liberat

11.01.2020. 09:02

Amerikanci su 1988. namerno oborili iranski putnički avion i ubili 298 putnika. Nikakvu odštetu nisu platili. Američki general koji je to naredio odlikovan je i danas uživa u penziji..

Bole

11.01.2020. 09:28

@Liberat - I Rusi su dva puta obarali juznokorejske putnicke avione koji su slucajno usli u njihov vazdusni prostor.

Liberat

11.01.2020. 14:06

@Liberat - Južnokorejski avioni su bili u špijunskoj misiji i namerno su išli na špiuniranje u vazdušni prostor SSSR-a, a to što su putnici stradali to ide na dušu Amerikancima jer su oni to isplanirali. A u ovom slučaju sa obaranjem aviona u Iranu je čista ljudska greška...

Rat je

11.01.2020. 10:01

šta ako je unutra bio neki iranac ili kanađanin, "zaslužan" za ubistvo generala??

Поента

11.01.2020. 10:10

Одговор потражити на списку путника. Иранци су знали ко је у авиону...

Djole

11.01.2020. 10:13

Najjača od svega će biti borba demokratske Kanade da se kazni Iran jer je oborio avion pun iranaca od kojih je 60 imalo kanadski pasoš i čija će rodbina da ispašta zbog sankcija. Za nekih 50 godina isplivaće izvještaj CIAe o uspješnoj akciji sabotaže civilnog aviona i upućivanja istoga ka meti u Iranu kako bi ga ovi oborili.