Ipak ništa od ukidanja – Rusija ih ostavila u strahu

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 14:04

Ipak ništa od ukidanja – Rusija ih ostavila u strahu

Nuklearni reaktori u Belgiji, za koje je planirano da budu ukinuti do 2025., sada će raditi najmanje do 2035. godine.

To je rešeno sporazumom koji su sklopili belgijska vlada i francuski energetski div Engie koji upravlja s ukupno sedam nuklearnih reaktora u zemlji, prenose strane novinske agencije, navodi seebiz.

Kao razlog produženja belgijskih vlasti navodi se zabrinutost oko pouzdanosti snabdevanja električnom energijom, podstaknuta prošlogodišnjom situacijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je Rusija nakon napada na Ukrajinu naglo smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu.

"Sporazum jača snabdevanje zemlje električnom energijom, smanjuje zavisnost i osigurava proizvodnju niskougljenične i jeftine električne energije", istakao je belgijski premijer Aleksander de Kru prilikom potpisivanja sporazuma.

Rasprava o odustajanju od nuklearne energije u zemlji traje od 2003. godine, kada je Belgija donela odluku da će se to dogoditi do 2025. Međutim, nakon što je Rusija smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu, oživeli su razgovori o preduženju veka trajanja dveju najmlađih nuklearnih reaktora u zemlji, koji su izgrađeni 1985. godine, u razdoblju od deset godina.

Belgija trenutno ima ukupno sedam nuklearnih reaktora na dve lokacije, od kojih su dva već isključena s mreže, dok se tri planiraju isključiti s mreže 2025. godine.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, dogovor s francuskim energetskim divom Engie postignut je nakon mukotrpnih pregovora o budućim troškovima zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Francuska kompanija objavila je da će oni pokriti upravljanje otpadom iz svih sedam nuklearnih elektrana kojima Engie upravlja u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Belgija radikalno produžava rad svojih nuklearnih reaktora

Izvor: Capital.ba, 02.Jul.2023, 10:08

BRISEL – Nuklearni reaktori u Belgiji, za koje je planirano da budu ukinuti do 2025., sada će raditi najmanje do 2035., prema sporazumu koji su sklopili belgijska vlada i francuski energetski div Engie. Engie upravlja sa ukupno sedam nuklearnih reaktora u zemlji, prenose strane novinske agencije. FOTO:...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.