HLADAN TUŠ ZA KIJEV! TENZIJE RASTU: Budimpešta udarila rampu Ukrajini, blokiraju im sve planove

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 18:33

HLADAN TUŠ ZA KIJEV! TENZIJE RASTU: Budimpešta udarila rampu Ukrajini, blokiraju im sve planove

Mađarske zastave su skinute sa javnih institucija u gradu Mukačevu i lokalnim selima.

Budimpešta neće odobriti izdvajanje 500 miliona evra za Ukrajinu iz Evropskog fonda za mir dok Kijev ne ukloni sa spiska "međunarodnih sponzora rata" najveću mađarsku banku OTP, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto novinarima.

Kako je dodao, neće podržati molbu Ukrajine za ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Evropsku uniju sve dok Kijev ne počne da ispunjava uslove u vezi sa situacijom mađarske manjine u regionu Zakarpatje. Kijev se za sada  ograničava na propagandu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenose "RIA Novosti".

- U izveštaju Venecijanske komisije se jasno kaže da Ukrajina trenutno ne ispunjava evropske zahteve za poštovanje prava nacionalnih manjina... Od 1. septembra škole za manjine više neće moći da rade kao do sada. Ukrajinci kažu da je odluka odložena, ali ovo nije ništa drugo nego obična propaganda - rekao je ministar novinarima, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, ukoliko situacija ostane nepromenjena, Mađarska "neće moći da podrži" korake Ukrajine ka evropskim integracijama.

Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske nastale su u pozadini diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Kako je ranije rekao Sijarto, Mađarska će nastaviti da blokira održavanje ministarskog sastanka komisije Ukrajina-NATO, jer nije bilo napretka u rešavanju pitanja koja se tiču Budimpešte.

Kancelarija ukrajinskog ombudsmana za zaštitu jezika, Tarasa Kremina, identifikovala je probleme u organizaciji nastave na ukrajinskom jeziku u školama Zakarpatske oblasti, gde živi mnogo Mađara.

Prema pisanju lokalnih medija, mađarske zastave su skinute sa javnih institucija u gradu Mukačevu i lokalnim selima, a otpušteno je nekoliko rukovodilaca institucija bliskih Društvu mađarske kulture Zakarpatja. Budimpešta se žalila Venecijanskoj komisiji.

Mađarska strana tvrdi da će po novom zakonu o obrazovanju u Ukrajini vlasti od septembra 2023. godine ukinuti svih 99 škola mađarske manjine, a broj predmeta koji se predaju na nacionalnim jezicima biće ograničen na 20 odsto nakon četvrtog razreda. Završni i prijemni ispiti neće se polagati na mađarskom jeziku.

Krajem maja ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko je uzjavio da je Vrhovna rada odložila prevod školskih programa na ukrajinski jezik u obrazovnim ustanovama u kojima se nastava izvodi na jednom od jezika Evropske unije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.