Gutereš i zapadne zemlje kritikovali Rusiju na sjednici kojom je predsjedavao Lavrov

Izvor: VOA, 24.Apr.2023, 19:42

Gutereš i zapadne zemlje kritikovali Rusiju na sjednici kojom je predsjedavao Lavrov

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u ponedeljak da je rizik od sukoba globalnih sila "istorijski velik", dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio da je svijet na pragu "koji je moguće opasniji" nego tokom Hladnog rata. Gutereš, koji je sjedio pored Lavrova na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, kritikovao je rusku invaziju na Ukrajinu zbog izazivanja ogromnih patnji i razaranja u toj zemlji, te pogoršanja globalnih ekonomskih poremećaja nastalih tokom pandemije koronavirusa. "Napetosti između velikih sila su istorijski velike. Kao što su i rizici od sukoba, kroz neki pogrešan potez ili pogrešnu računicu", rekao je Gutereš na sastanku 15-članog tijela o multilateralizmu i povelji UN. Lavrov je predsjedavao sastankom zato što je Rusija u aprilu predsjedavajuća Savjetom bezbjednosti. "Kao tokom Hladnog rata, dostigli smo opasan, možda čak opasniji prag. Situacija se pogoršala gubitkom povjerenja u multilateralizam. Trebalo bi stvari da nazovemo pravim imenom. Niko nije dozvolio zapadnoj manjini da govori u ime cijelog čovječanstva", poručio je Lavrov. Mnoge članice Savjeta bezbjednosti, među kojima su SAD, Francuska i Britanija, osudile su Rusiju zbog rata u Ukrajini. "Naš licemjerni današnji organizator, Rusija, izvršila je invaziju na svog susjeda Ukrajinu i nanijela udarac povelji UN", rekla je u obraćanju američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild. "Ovaj nelegalan, ničim izazvan i nepotreban rat u suštoj je suprotnosti sa našim nasjvetijim principom: rat agresije i teritorijalnog osvajanja nikada nije prihvatljiv", dodala je Tomas-Grinfild. Takođe je optužila Rusiju da krši međunarodne zakone nepravednim pritvaranjem Amerikanaca i zatražila oslobađanje novinara dnevnika Vol strit žurnal Evana Gerškoviča i bivšeg marinca Pola Vilana. U sali Savjeta bezbjednosti u ponedeljak je bila i Vilanova sestra Elizabet.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Vijeću sigurnosti šef UN-a osudio Rusiju, Lavrov upozorio SAD i saveznike

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2023

Moskva se našla na meti oštrih napada Ujedinjenih naroda (UN) zbog invazije na Ukrajinu dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio da je svijet na "opasnom pragu". Dok je Lavrov, koji je preuzeo rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti, vodio sastanak o "učinkovitom unilateralizmu",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.