Izvor: RTS, 24.Jun.2022, 17:03

Guteres: Svetu preti katastrofa zbog nestašice hrane

Svet se suočava sa "katastrofom" zbog sve veće nestašice hrane, rekao je preko video-linka generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres učesnicima sastanka Grupe sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja u Berlinu.
Antonio Guteres je rekao da je rat u Ukrajini dodatno poremetio globalno snabdevanje hranom, koje je već bilo ugroženo klimatskim promenama, pandemijom koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i velikim ekonomskim razlikama između zemalja i da je proizveo "neviđenu globalnu krizu gladi" koja već pogađa stotine miliona ljudi, navodi agencija AP.

"Postoji realan rizik da će 2022. godine na više mesta u svetu biti proglašena glad, a 2023. bi mogla biti još gora", saopštio je Guteres u video-poruci zvaničnicima iz desetina bogatih zemalja i zemalja u razvoju okupljenim u Berlinu, prenosi AP.
Guteres je napomenuo da će žetva širom Azije, Afrike i Amerike biti pogođena, jer se farmeri širom sveta bore da se izbore sa rastućim cenama đubriva i energije.
"Ovogodišnji problemi pristupa hrani mogli bi postati globalna nestašica hrane naredne godine. Nijedna zemlja neće biti imuna na društvene i ekonomske posledice takve katastrofe", istakao je Guteres.
Istakao je da pregovarači UN rade na sporazumu koji bi Ukrajini omogućio izvoz hrane, uključujući i transport preko Crnog mora i dozvolio Rusiji da plasira hranu i đubrivo na svetska tržišta bez ograničenja.
Generalni sekretar UN je pozvao da se uvedu olakšice siromašnim zemljama u pogledu njihovog duga kako bi im se pomoglo da održe privredu i apelovao je na privatni sektor da pomogne da se stabilizuja globalna tržišta hrane.
Analena Berbok: Akcije ruske vojske talas gladi pretvorile u cunamiNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, domaćin sastanka u Berlinu, istakla je da je tvrdnja Moskve da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji prouzrokovale nestašicu hrane "potpuno neodrživa".
"Rusija je u maju i junu ove godine izvezla onoliko pšenice koliko i u istim mesecima 2021", navela je Berbokova.
Ponovila je Guteresove tvrdnje da nekoliko faktora leži u osnovi rastuće krize gladi širom sveta i istakla da su akcije ruske vojske u Ukrajini "pretvorile taj talas u cunami".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.