Globalist: Iskoristimo Putinovu strategiju i izbacićemo Ruse iz Ukrajine

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 22:44

Globalist: Iskoristimo Putinovu strategiju i izbacićemo Ruse iz Ukrajine

Američki magazin Globalist sugeriše da bi rat u Ukrajini mogao da se okonča za nekoliko meseci ukoliko bi SAD i NATO formirale plaćenički odred poput Vagnera.

Rat u Ukrajini traje skoro godinu i po dana, a uticaj na zemlju je bio razoran.

Nepoznati broj Ukrajinaca – sigurno ih ima nekoliko desetina hiljada – je ubijen ili osakaćen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skoro četvrtina stanovništva su izbeglice u inostranstvu. Industrija i poljoprivreda su teško oštećeni. Dok NATO ostaje oprezan u pogledu direktnog ulaska u rat u Ukrajini, Vagnerova grupa nudi odličan model kako brzo poraziti Rusiju – i bez legalnog angažovanja Zapadne alijanse, piše Globalist.

Ako stvari budu išle kako jesu, snaga Ukrajine će neizbežno biti oslabljena. Ukrajinci bi se na kraju mogli okrenuti protiv Zapada jer će kontrast između razaranja njihove sopstvene zemlje i mira i prosperiteta u ostatku Evrope biti oštar.

Ne samo da bi NATO mogao da izgubi vrednog saveznika koji se strateški nalazi u centru Evrope, već bi Ukrajina mogla da nađe i druge saveznike i pristalice u svetu u kome se pojavljuju novi ekonomski i vojni akteri i pozicioniraju se kao rivali zapadnom savezu predvođenom SAD, poput Kine.

Naravno, NATO nema stomak za direktnu konfrontaciju sa Rusijom. Niko ne želi da rizikuje nuklearni rat, što je bio legitiman razlog zašto su sve zapadne nacije, uključujući najjače pristalice Ukrajine, izjavile da neće direktno angažovati ruske trupe. Ipak, uvek je postojao način da se zaobiđe ovaj samonametnuti tabu i da se odmah okonča rat u Ukrajini. I sam Vladimir Putin je pokazao NATO-u kako se to radi, piše američki Globalist i objašnjava:

NATO bi trebalo da pozajmi stranicu iz Putinove knjige. Nekoliko članica NATO-a – na primer, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Poljska – trebalo bi da se udruže i formiraju "privatnu" vojsku, nešto poput Sibelijus grupe, u čast Finskoj, novoj članici alijanse.

Za razliku od Vagnera, koji je vodio kopneni rat i jurišao na ukrajinske položaje u Bahmutu, zapadnoj "privatnoj" vojsci neće biti potrebne pješadijske jedinice na terenu.

Biće joj potrebne samo eskadrile pilota koji upravljaju naprednim američkim avionima i artiljerijskim jedinicama koje rade na raketnim bacačima velikog dometa i sistemima protivvazdušne odbrane.

Pravno ove jedinice neće biti povezane ni sa NATO-om ni sa bilo kojom državom. Ova strategija – u potpunosti pozajmljena od Putina – pokazala bi Ukrajincima da je Zapad spreman da stane uz njih na bojnom polju, a ne samo na konferencijama za štampu.

To bi takođe ubedilo države fronta na istočnoj granici NATO-a da će alijansa stati u njihovu odbranu u svim okolnostima – nešto u šta neki ljudi u istočnoj Evropi još uvek sumnjaju, zaključuje američki list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.