Glas Kremlja

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas Kremlja

Sa izbijanjem ukrajinske krize, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov gotovo svakodnevno je prisutan u javnosti - da prokomentariše aktuelnosti i izrazi stavove Kremlja. Ove nedelje Peskov je dva puta bio u središtu pažnje sveta povodom dva telefonska razgovora.

Prvo je u utorak odbacio navode predsednika Evropske komisije Barosa da mu je Putin preko telefona rekao da „ako hoće može >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da uđe u Kijev za dve nedelje“ kao pogrešno protumačene. Narednog dana Peskov je reagovao na vest o prekidu vatre plasirane u svetskim medijima pod oznakom „hitno“. „Putin i Porošenko (predsednik Ukrajine) nisu dogovorili prekid vatre u Ukrajini zato što Rusija ne učestvuje u sukobu, oni su samo razgovarali o načinu kako da se konflikt primiri“, rekao je Peskov „ohladivši“ tako izjavu Porošenka o tome šta je preko telefona pričao sa Putinom.

Rođen je u Moskvi 1967. Peskovljev otac Sergej bio je diplomata. Diplomirao je 1989. na odseku za studije Azije i Afrike na Moskovskom državnom univerzitetu i potom dobio posao u Ministarstvu spoljnih poslova. Posle nekog vremena postao je prvi sekretar Ambasade Rusije u Turskoj. Posle velikog uspeha Liberalno-demokratske partije Rusije na prvim izborima 1993, Peskov se učlanio u tu stranku. Posle izbora Putina za predsednika 2000. godine, imenovan je za šefa njegove pres-službe. Potom je Peskov obavljao različite dužnosti u Kremlju u vezi sa odnosima sa javnošću.

Sa američkom pi-ar kompanijom radio je na poboljšanju reputacije Rusije u SAD. Za šefa RTV „Mir“, koja emituje program na ruskom u zemljama na postsovjetskom prostoru, ali i u zapadnim, kao što je Srbija, postavljen je 2008.

Kada je Putin 2008. izabran za premijera, Peskov je postao njegov sekretar za štampu. Sa Putinom se posle izbora 2012. u Kremlj vratio i Peskov postavši zamenik šefa predsedničke administracije i savetnik za štampu. Takođe, imenovan je za člana predsedništva ruskog Saveta za međunarodne poslove. Smatra se da je Peskov, za razliku od nekih drugih pi-ar stručnjaka u Kremlju, zadužen za izjave na teške teme poput smrti bivšeg agenta KGB Litvinjenka.

Veliki publicitet imala je Peskovljeva izjava iz 2012. da demonstrantima protiv Putina koji su teško ranili jednog policajca treba prosuti jetre po asfaltu. Uprkos lojalnosti prema predsedniku, Peskov tvrdi da je Putin nezadovoljan njegovim radom i da ga često žestoko kritikuje.

Govori turski, arapski i engleski. Igra tenis. Nedavno je dobio funkciju i u Ruskoj šahovskoj federaciji. Ženio se dva puta i ima troje dece.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.