Genijalni potez na Majdanu ostavio Ukrajinu ogrezlu u korupciji

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genijalni potez na Majdanu ostavio Ukrajinu ogrezlu u korupciji

25.10.2015. -

Širom Ukrajine danas se održavaju lokalni izbori. Tokom predizborne kampanje brojni kandidati uhvaćeni su u prevarama i korupciji, piše „Kroa".

U članku se navodi da su nedavno u Dnjepopetrovsku primećeni čudnovati ulični prodavci, kako razdeljuju veoma jeftinu hranu u ime nekih političkih partija. Primera radi, blok Petra Porošenka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << „Solidarnost“ delio je pakovanja brašna.

„Svi snažni kandidati pokušavaju da kupe glasove. Znamo da dele hranu penzionerima. Sada se bojimo da će pokušati da potkupe studente. Obeležiće glasačke listiće i manipulisaće glasanjem“, rekao je za „Kroa“ posmatrač Vadim Golovenko.

U Dnjepopetrovsku i mnogim drugim ukrajinskim gradovima, prevare, korupcija i zastrašivanje su uobičajena praksa, piše list.

Nakon što je Ukrajina usvojila zakone o decentralizaciji koji kontrolu regionalnog budžeta daju lokalnim vlastima, borba za moć u regionima Ukrajine je intenzivirana.

„Uprkos revoluciji na Majdanu, mi imamo iste političare. Iste bitange, bez ideologije i principa“, rekla je za „Kroa“ politički analitičar Viktorija Poljanska.

Gotovo svakog kandidata za gradonačelnika Dnjepopetrovska podržava neki oligarh, piše list. Milijarderi koji kontrolišu Ukrajinu od sredine 90-tih obično podržavaju jednog ili nekoliko kandidata kroz nevladine organizacije, analitičare i lokalne medije koji su u njihovom vlasništvu.

„Nemoguće je doći do nezavisnih informacija, a neke stvari su strogo cenzurisane. Jedina nada je da će naše društvo držati na oku one koji će pobediti na izborima“, rekla je za „Kroa“ novinarka Zoja Krasovska.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.