Generali podržali Prigožina? Putinov čovek umešan u sve

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 07:46

Generali podržali Prigožina? Putinov čovek "umešan" u sve

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha.

Kako piše Njujork tajms, koji se poziva na američke zvaniučnike, upoznate s američkim obaveštajnim podacima o Prigožinovoj pobuni, navodno su zvaničnici "pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski komandant u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

Šeg Vagnerovca Jevgenij Prigožin je u utorak odleteo u izgnanstvo u Belorusiju prema sporazumu koji je okončao kratku pobunu njegovih Vagnerovih boraca tokom vikenda, pošto je predsednik Vladimir Putin pohvalio svoje oružane snage za sprečavanje građanskog rata.

Njujork tajms je preno da su američki zvaničnici takođe rekli da postoje znaci da su drugi ruski generali možda podržavali Prigožina.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

Pentagon nije do sada odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Kremlj i rusko ministarstvo obrane takođe nisu odgovorili na Rojtersove upite.

Surovikin, koga su ruski mediji nazvali "General Armagedon", u oktobru je bio zadužen za operacije u Ukrajini, ali je u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamenik.

Pre nego što je započeo pobunu, Prigožin je besneo i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspeh kampanje i nedostatak vojne podrške Vagnerovim borcima.

Surovikin je pozvao Vagnerovu grupu da odustane od pobune protiv vojnog rukovodstva i vrati se u svoje baze neposredno pre nego što je Prigožin poveo svoje borce u takozvani "marš za pravdu" ka Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PUTINOV "GENERAL ARMAGEDON" ZNAO ZA PRIGOŽINOV PLAN? "Surivikin zvao Vagner da odustanu od pobune"

Izvor: Blic, 28.Jun.2023

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, piše “Njujork tajms”.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.