Gaspromovo snabdevanje gasom Evrope preko Ukrajine iznosi 42,4 miliona kubnih metara

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2023, 12:46

Gaspromovo snabdevanje gasom Evrope preko Ukrajine iznosi 42,4 miliona kubnih metara

 
Gasprom snabdeva Evropu gasom preko Ukrajine u količini od 42,4 miliona kubnih metara dnevno preko pumpne stanice za gas Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti, izjavio je novinarima predstavnik Gasproma.
Gasprom isporučuje ruski gas preko ukrajinske teritorije u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana preko gasne pumpne stanice Sudža od 42,4 miliona kubnih metara od 18. jula. Zahtev za pumpnu stanicu Sohranovka je odbijen“, izjavio je on. U ponedeljak, 17. jula, ispumpavanje je iznosilo 39,9 miliona kubnih metara. Ranije je na sajtu Operatora sistema prenosa gasa Ukrajine objavljeno da su zahtevi za tranzit ruskog gasa u Evropu preko ukrajinske teritorije 18. jula iznosili 42,4 miliona kubnih metara preko Sudže. Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za snabdevanje zemalja zapadne i centralne Evrope ruskim gasom. Pumpanje kroz Severni tok je u potpunosti obustavljeno. Povlačenje gasa iz evropskih podzemnih skladišta gasa iznosilo je 16. jula 7 miliona kubnih metara, prema podacima Evropske gasne infrastrukture. U međuvremenu je pumpanje iznosilo 421 milion kubnih metara. Grejna sezona u Evropi završena je 6. aprila. Evropski pogoni podzemnih skladišta trenutno su popunjeni 81,81 odsto (15,08 procenata više od proseka ovog datuma u proteklih pet godina), a u njima je uskladišteno 89,3 milijarde kubnih metara gasa.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.