Fijasko, Amerika dobila lekciju?

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 12:15

Fijasko, Amerika dobila lekciju?

Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom kontraofanzive trebalo bi da budu lekcija za SAD i vojne stručnjake uopšte.

To smatra kolumnista američkog portala American Greatness Kristofer Rouč.

Prema njegovim rečima, očekivalo se da će ukrajinske snage tokom ofanzive napraviti značajne prodore i postići mnogo više nego što su analitičari predviđali.

"Ali umesto toga, linija fronta se jedva pomerila, a Ukrajina je izgubila ogroman broj ljudi i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojne tehnike. Ovaj fijasko biće važna lekcija za Sjedinjene Države i stručnjake za vojna pitanja", piše Rouč.

Kolumnista smatra da su se vojnici Oružanih snaga Ukrajine koje su obučavali instruktori NATO-a loše pokazali.

"Uprkos višemesečnom hvalisanju visokokvalitetnom obukom, tehnikom i veštinom vođenja vojnih operacija, jedinice koje je NATO obučio nisu se dobro pokazale“, piše ekspert.

On napominje da alijansa nema dovoljno iskustva u ovakvoj vrsti ratovanja, uprkos tome što ulaže mnogo novca i energije u obuku.

Ranije je bilo saopšteno da su ruske snage u periodu dd 4-21. juna uništile 246 tenkova, od toga 13 zapadne proizvodnje, 595 borbenih oklopnih vozila, 279 komada artiljerijskog oruđa i minobacača i 264 drona. Likvidirano je više od 13.000 ukrajinskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.