Evropolitizija

Izvor: Danas, 16.Maj.2016, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropolitizija

Džamala, predstavnica Ukrajine, pobedila je na ovogodišnjem 61. evrovizijskom takmičenju s politički obojenom baladom "1944", u kojoj podseća na sovjetsko proterivanje Tatara s Krima u Sibir za vreme Drugog svetskog rata.

Pevačica je još uoči održavanja Evrovizije rekla da bi njena pobeda značila da su Evropljani spremni da čuju o bolu drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ljudi, a nakon što joj je uručen trofej za pobedu na ovom muzičkom takmičenju pozvala je na "mir i ljubav". Džamala je potvrdila i da stihovi "1944", sugerišu na 2014. kada je Rusija pripojila Krim, na koji ona ne može da ode već dve godine i vidi najbliže.

"Ove dve godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite - kreativna ste osoba, pevač, ali dve godine ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na Skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posetiti. Šta bi trebalo da uradim: samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim, izjavila je Džamila. Njena pesma je, naravno, izazvala tenzije sa susednom Rusijom, čiji je odbor za medijsku politiku zatražio da ona bude diskvalifikovana, pa se čini da ovogodišnji slogan Evrovizije "Come together" ("Zbližimo se"), koji su domaćini Šveđani formulisali ne bi li se različite nacije zbližile, pretvorio u svoju suprotnost, a manifestacija je ocenjena kao najpolizovanija dosad.

Osim pobedničke politički angažovane pesme Evroviziju su obeležili i drugi skandali. U sali gde se održava takmičenje bilo je zabranjeno uneti zastave Kosova, Islamske države, Palestine, Krima, Donjecke Republike, Luganske Republike, Baskije, Nagorno Karabaha i Severnog Kipra, a albanski novinar upitao je na konferenciji našu predstavnicu Sanju Vučić da li je crveno-crna kombinacija u scenskom nastupu Srbije znak približavanja Albaniji. I sve ovo zajedno čini se nije nekako novo, jer je Evrovizija poslednjih decenija postala sve manje muzički a sve više političko-zabavni šou-program, u kojem se mogu naslutiti budući svetski odnosi. Recimo, 1990. predstavnik Italije Toto Kotunjo pobedio je na Evroviziji s pesmom "Insieme 1992" ("Zajedno 1992"), u kojoj direktno poziva na osnivanje Evropske unije, što je ostalo naročito upečatljivo u refrenu pesme "Unite, unite Europe".

Takođe, mnogo ljudi je bilo ubeđeno da je trijumf pesme "Molitva" Marije Šerifović 2007. na Evroviziji kompenzacija za gubitak Kosova. Možda je sve samo niz slučajnosti, ali bilo bi lepo da se politički potencijal Džamalinog nastupa zadrži na onom njenom pozivu za mir i ljubav u svetu, a ne na stihovima "They kill you all", koji zvuče zastrašujuće.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.