Evropa udružuje svoje odbrambene sisteme

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 09:52

Evropa udružuje svoje odbrambene sisteme

Rat Rusije protiv Ukrajine probudio je evropsku bezbednosnu politiku.

U odbranu će se uložiti mnogo novca. Ali, to samo po sebi neće biti dovoljno, upozorava se u novom Evropskom izveštaju o odbrani.

Evropa je ranjiva. To je ključna lekcija nakon ruskog napada na Ukrajinu. I Evropa reaguje posebno novcem.

Nemačka vlada je tako osnovala poseban fond od sto milijardi evra kako bi popunila najveće nedostatke u Bundesveru. Takođe, Nemačka želi da ubuduće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << troši dva odsto svog nacionalnog proizvoda na vojsku, baš kao što su zemlje-članice NATO još 2014. formulisale kao cilj.

Međutim, 2022. samo četiri evropska saveznika u NATO postigla su taj cilj od dva procenta. Kao odgovor na rat u Ukrajini, 20 država Evropske unije obećalo je da će značajno povećati svoje vojne budžete, ali u novom Evropskom odbrambenom izveštaju Minhenske bezbednosne konferencije se upozorava: dodatna sredstva su enormno važna. Pritom je važno da se novac potroši što je moguće efikasnije.

EU nema evropsku vojsku: svaka od 27 država-članica ima svoju nacionalnu armiju. A samo desetak zemalja EU ima svoju industriju naoružanja.

Posledica je rascepkanost vojne industrije, žali se političar nemačke vladajuće SPD Hans-Peter Bartels.

"To je jedna od glavnih prepreka. Imamo previše kompanija u Evropi koje su u lošim vremenima preživele tako što su im svojim narudžbama pomagale države. A sada pogotovu, kada se za oružje daje mnogo novca, naravno da smatraju da nema potrebe za spajanjem. To, međutim, čini celu stvar tehnički izuzetno nepreglednom. I skupom", navodi on.

Bartels kaže da su nam potrebne prave evropske kompanije. Kao Erbas u civilnom sektoru, koji je evropska kompanija i pravi velike avione za svetsko tržište.

"Na isti način bi nam bile potrebne najviše dve ili tri evropske kompanije, barem za složene, velike sisteme naoružanja, koji mogu da se takmiče na najvišem nivou", dodao je on.

Mnogi u svojim govorima pozivaju na evropsku saradnju. Olaf Šolc je, na primer, u svom govoru od 22. juna zahtevao: "Naši odbrambeni napori u Evropi moraju se udružiti. Odbrambenoj industriji u Evropi moramo dati dugoročne izglede i ubrzati proizvodnju", naglasio je nemački kancelar.

U praksi, međutim, dobre namere se brzo sudaraju s nacionalnom sebičnošću. Ekspert za bezbednost Minhenske konferencije Šute, prenosi: "Tokom istraživanja za izveštaj gledali smo da li postoje pozitivni primeri zajedničke saradnje u naoružanju iz kojih bi se moglo naučiti. Ima ih veoma, veoma malo."

Prema autoru izveštaja Šuteu, izražena rascepkanost ne samo da dovodi do nepotrebnih dodatnih troškova, već i do velikih troškova za vojsku: "To vidimo po običnim stvarima, poput municije za artiljeriju. Municija koja se kupuje u Nemačkoj ne odgovara artiljeriji drugih zemalja, jer imaju drugačije standarde. To je apsurdno", navodi Šute.

Ali, čak i tamo gde saradnje navodno ima, često ima i razdora. Na primer, u nemačko-francusko-španskom projektu FCAS. Stručnjak za odbranu Bartels žali se da je taj zajednički projekat razvoja budućeg vazdušnog borbenog sistema postao poprište beskrajnog spora oko patentnih prava, podele posla i nadležnosti.

"Moramo da pobegnemo od toga. Takvi projekti bi trebalo da budu u rukama jedne zaista evropske kompanije koja bi preuzela ukupnu odgovornost", kaže predsednik Nemačkog društva za bezbednosnu politiku (GSP).

Postoje i veliki problemi s francusko-nemačkim planom da zajedno naprave najsavremeniji borbeni tenk, poznat pod skraćenicom MGCS . Projekat se, naime, odlaže, a nemačka industrija naoružanja već proizvodi alternative.

Rat u Ukrajini konačno je doveo do toga da svi shvate koliko je važno što pre, što bolje i pre svega što efikasnije sarađivati. Leonard Šute to zaista vidi kao priliku: "Ako sada ne promenimo saradnju, a kada ćemo?"

On već primećuje prve promene. "Prvi put u svojoj istoriji, Evropska unija, kao odgovor na rat, počinje da daje finansijske podsticaje za zajedničke nabavke. Toga ranije nije bilo."

Izveštaj o evropskoj odbrani bavi se još jednim problemom: poslednjih decenija su nedostaci u nabavci oružja postali toliko veliki da mnoge zemlje velike narudžbine za oružje sada dodeljuju drugim zemljama u Evropi – zato što je neophodno naoružanje tamo brzo dostupno.

Ali, to slabi industriju naoružanja EU i stvara dugoročne zavisnosti. Dilema je sledeća: brzina ili suverenitet Unije?

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus odlučio se za brzinu. Prema dekretu nemačkog Ministarstva odbrane od kraja aprila, "od ovog trenutka faktor vremena ima najveći prioritet i odlučujući je kao suštinski faktor u svim tekućim i novim projektima naoružanja Bundesvera", stoji u dekretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.